Μανιάτης: Μειώνονται οι πελάτες και τα έσοδα της ΔΕΗ- Σκουρλέτης: Μετράτε λάθος

Κόντρα στην Βουλή για την επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τα ληξιπρόθεσμα χρέη

​«Η ΔΕΗ έχει εισπράξει πάνω από 500 εκ. ευρώ από την ρύθμιση των 36 δόσεων, χωρίς προκαταβολή. Η ρύθμιση αυτή ανακούφισε τον κόσμο και ενίσχυσε την ρευστότητα της επιχείρησης Ηλεκτρισμού». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ.Σκουρλέτης αμφισβήτησε τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με τα οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει τα 3,1 δισ. ευρώ και τα έσοδα της μέσα σε 2 χρόνια (2014-2016) μειώθηκαν περίπου κατά 60%. Ο κ.Μανιάτης υπογράμμισε επίσης τους κινδύνους που υπάρχουν για τη ΔΕΗ, να μειωθεί από το σημερινό 91% σε 50% η πελατειακή της βάση στους Έλληνες καταναλωτές και από 70% σε 50% η παραγωγή της σε ενέργεια.

«Δεν ξέρω πως μετράτε» είπε ο κ.Σκουρλέτης, επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα ληξιπρόθεσμα.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού για τη μικρή ΔΕΗ, το οποίο έθεσε ο κ.Μανιάτης -που υποστήριξε ότι εάν εφαρμοζόταν ο προηγούμενος νόμος, η ΔΕΗ θα εισέπραττε συνολικά 5 δισ. ευρώ από την πώληση του 30% και την επένδυση στη Φλώρινα- ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια «είναι γνωστό και το ψηφίσαμε από κοινού», ενώ κατηγόρησε τον κ.Μανιάτη ότι είναι φανατικά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.

«Στη δική μας αντίληψη για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας, ο ισχυρός παίκτης πρέπει να είναι το Δημόσιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται σε συνθήκες δημοσιονομικής αγχόνης αποτυγχάνουν γιατί ο αγοραστής το γνωρίζει εκ των προτέρων και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός», είπε ο κ.Σκουρλέτης.

Ο κ.Σκουρλέτης ανέφερε, τέλος, ότι στον σχεδιασμό της ΔΕΗ είναι η διείσδυση στην ενεργειακή αγορά των βαλκανικών χωρών και η επέκτασή της σε άλλα πεδία όπως είναι οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top