ΒΟΛΕΣ 23 πανεπιστημιακών εναντίον του συμβούλου Βαρουφάκη για το Plan X

ΝΔ: «Κόλαφος η επιστολή»

ΒΟΛΕΣ 23 πανεπιστημιακών εναντίον του συμβούλου Βαρουφάκη για το Plan X

​Σκληρή επίθεση εναντίον του συμβούλου του Γ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το περίφημο Plan X εξαπολύουν με επιστολή τους στον πρόεδρο του πανεπιστημίου του Τέξας, Γκρέγκορι Φενβς, 23 πανεπιστημιακοί και ερευνητές ΑΕΙ της Ελλάδας, την οποία δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή.

«Ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ της Σχολής Δημοσίων Υποθέσεων L.B. Johnson ισχυρίζεται στο πρόσφατο βιβλίο του ότι ως σύμβουλος του τότε Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίασε για τον υπουργό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Κατά τη γνώμη μας, αυτό το σχέδιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας», αναφέρουν στην επιστολή τους και συνεχίζουν:

«Σύμφωνα με συνεντεύξεις του κ. Γκαλμπρέιθ και εκτεταμένα αποσπάσματα από την ελληνική μετάφραση του βιβλίου του, το άκρας μυστικότητας σχέδιο, που μπορεί να περιγραφεί ως “νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα”, συνίστατο και από κήρυξη της χώρας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας για να καταστείλουν τυχόν πολιτικές ταραχές. Το σχέδιό του να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό, γιατί το Σύνταγμα της Ελλάδας, συντεταγμένο ύστερα από επτά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, ορίζει αποκλειστικά την αστυνομία ως υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Διά νόμου, το αποκλειστικό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατεύουν τη χώρα ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς. Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης οικονομικά μέτρα: εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας (διά νόμου ανεξάρτητη από την κυβέρνηση) και τη σύλληψη του διοικητή της, κλείσιμο των τραπεζών και ένα σύστημα υποσχετικών (IOU’s) για πληρωμές δημοσίων δαπανών έως ότου τυπωνόταν νέο νόμισμα. Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε το ευρώ το 2015 και το Σχέδιο Χ δεν εφαρμόστηκε. Ο καθηγητής Galbraith λυπάται γι’ αυτό».

ΝΔ: «Κόλαφος η επιστολή των 23 πανεπιστημιακών»

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και η ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «κόλαφο» την επιστολή των 23 πανεπιστημιακών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η επιστολή 23 διαπρεπών Ελλήνων καθηγητών προς τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Τέξας για το ρόλο του Τζ. Γκαλμπρέιθ που μετείχε ως επικεφαλής της μυστικής ομάδας που συγκρότησε ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στην κατάρτιση του “Σχεδίου Χ”, αποτελεί κόλαφο για την πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αποδεικνύει, πέραν των άλλων, ότι η αξίωση για πλήρη διερεύνηση της σκοτεινής περιόδου του πρώτου εξαμήνου του 2015 και των σχεδίων που καταρτίζονταν, δεν είναι κομματικό, αλλά καθολικό και αντικειμενικό αίτημα.

Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Τσίπρας έχει προβάλει ως τώρα πολλούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς, ενώ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προτίμησε να δραπετεύσει και να κρυφτεί.

Η Εξεταστική Επιτροπή, για να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια, θα γίνει. Είναι δέσμευση που ανέλαβε ρητά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αλήθεια, αλλά και η υπεράσπιση της ��ημοκρατίας και των Θεσμών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top