ΕΥΡΩΠΑΡΧΗΣ! Με ένα τηλεφώνημα του Σόιμπλε ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ Πορτογαλία-Ισπανία για τα ελλείμματα

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην επιβάλει πρόστιμα παρά τα υψηλά ελλείμματα – Μόνο 4 Επίτροποι αντιστάθηκαν - Ρήγμα με Ντάισελμπλουμ

ΕΥΡΩΠΑΡΧΗΣ! Με ένα τηλεφώνημα του Σόιμπλε ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ Πορτογαλία-Ισπανία για τα ελλείμματα

Πλάτη για την Πορτογαλία και την Ισπανία έβαλε ο Σόιμπλε, ο οποίος -σε αντίθεση με τη στάση του για την Ελλάδα- προστάτεψε τις χώρες τις Ιβηρικής χερσονήσου από τα πρόστιμα της Κομισιόν για τα υψηλά ελλείμματα.

Όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκάθαρα επηρέασε την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει κυρώσεις στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, διάφοροι επίτροποι -μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ- έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία-Πορτογαλία. Μερικά τηλεφωνήματα, μάλιστα, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκουίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.

«Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης» αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις Επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.

Κάπως έτσι, ο αρμόδιος για το ευρώ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε πως η ΕΕ δεν θα επιβάλει τελικά κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει θα μείνουν για πάντα στο απυρόβλητο αφού ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε την Πορτογαλία και την Ισπανία να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα στα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2017.

«Μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την αναστολή των ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία, η οποία θα έχει δυσμενέστερες οικονομικές συνέπειες για την Ισπανία και την Πορτογαλία από την επιβολή κυρώσεων» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην Handelsblatt.

Ρήγμα με Ντάισελμπλουμ

Σε ανακοίνωσή του, πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνήθως κινείται στην «γραμμή Σόιμπλε», διαχωρίζει τη θέση του και εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, «είναι απογοητευτικό ότι Ισπανία και Πορτογαλία δεν έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι, παρά τις προσπάθειές τους, οι δύο χώρες εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο».

Δείτε ακόμη:

Την ΓΛΙΤΩΣΑΝ Ισπανία και Πορτογαλία – Δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για τα υπερβολικά ελλείμματα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top