Την ΓΛΙΤΩΣΑΝ Ισπανία και Πορτογαλία – Δεν θα επιβληθούν πρόστιμα για τα υπερβολικά ελλείμματα

Η Κομισιόν έδωσε νέες προθεσμίες για τη μείωσή τους

​«Το κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε σήμερα να μην προτείνει πρόστιμα για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, οι δύο χώρες λαμβάνουν σήμερα νέες προθεσμίες για την μείωση των ελλειμμάτων τους. Η Κομισιόν προτείνει για την Πορτογαλία μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως το τέλος του 2016 και για την Ισπανία ως το τέλος του 2018.

Και οι δύο αποφάσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από το Συμβούλιο των κρατών μελών, το οποίο μπορεί μάλιστα να τις τροποποιήσει.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης, οι δύο χώρες, μπορεί μεν να μην πήραν αποτελεσματικά μέτρα στη βάση των προηγούμενων συστάσεων, όμως, στο πλαίσιο της ευελιξίας του συμφώνου σταθερότητας, η Κομισιόν έκρινε, λαμβάνοντας υπόψη και τις ενστάσεις των δύο κρατών, πως δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες, ειδικά τη στιγμή που η ανεργία είναι ακόμα υψηλή και οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί την αλλαγή στην οικονομία.

Ωστόσο οι δύο χώρες οφείλουν να συγκεκριμενοπο��ήσουν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους στις καθορισμένες ημερομηνίες. Ισπανία και Πορτογαλία συνεργάζονται με την Κομισιόν ήδη για το θέμα και έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους για πρόσθετα μέτρα σε επιστολές που έχουν αποστείλει στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top