Ο Μισέλ Μπαρνιέ ��πικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit

Η Κομισιόν στέλνει μήνυμα στη Βρετανία ότι θα είναι σκληρή στις διαπραγματεύσεις

​Ξεκάθαρο μήνυμα στην Βρετανική κυβέρνηση πως η αντιμετώπιση της στις διαπραγματεύσεις εξόδου θα είναι σκληρή, στέλνει η Κομισιόν με το διορισμό του πρώην επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ στην θέση του επικεφαλής διαπραγματευτή για την έξοδο από την ΕΕ.

Ήδη κύκλοι των αγορών και των τραπεζών, αλλά και βρετανικοί διπλωματικοί κύκλοι εκλαμβάνουν την ανακοίνωση με εμφανείς επιφυλάξεις, καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ αφενός "δαιμονοποιήθηκε" από το βρετανικό Τύπο στην προσπάθειά του την περασμένη πενταετία να ελέγξει το City του Λονδίνου, αφετέρου έχει αποδείξει ότι προσωποποιεί την αυστηρότητα των κοινοτικών κανόνων.

Διπλωματικοί κύκλοι έλεγαν στο Star, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως «�� Γιούνκερ στέλνει στο Λονδίνο μήνυμα» και πως «είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ελευθερίας μετακίνησης ως προϋπόθεσης για την συμμετοχή στην κοινή αγορά».

Κοινοτικές πηγές διευκρίνισαν ότι «έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε τέτοια πιθανότητα" και πως "τα κράτη μέλη και ο πρόεδρος της Κομισιόν, το κολέγιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν αποφανθεί επί του θέματος: κοινή αγορά κατά το δοκούν δεν υπάρχει».

Από την άλλη ο Μισέλ Μπαρνιέ, θα έχει πιθανότατα να αντιμετωπίσει τον σκληροπυρηνικό ευρωσκεπτικιστή Ντέιβιντ Ντέιβις , Βρετανό Συντηρητικό βουλευτή, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστής για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντέιβις ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας με την ΕΕ την περίοδο 1994 - 1997 και είχε αποκομίσει τον χαρακτηρισμό «γοητευτικό κάθαρμα» από τους αντιπάλους του στις Βρυξέλλες .

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν: «ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο και θα έχει στη διάθεσή του τους καλύτερους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Θα υποστηρίζεται από ομάδα Γενικών Διευθυντών με αρμοδιότητα στα θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις».

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρει: «��ίμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο φίλος μου Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχτηκε αυτό το σημαντικό και γεμάτο προκλήσεις καθήκον. Γι` αυτήν την δύσκολη εργασία ήθελα έναν πεπειραμένο πολιτικό. Ο Μισέλ είναι ένα έμπειρος διαπραγματευτής με πλούσια πε��ρα σε σημαντικούς τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις και συγκεκριμένα ως υπουργός Εξωτερικών και Γεωργίας και ως μέλος της Επιτροπής, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις καθώς και για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο επαφών στις πρωτεύουσες όλων των κρατών μελών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που το θεωρώ πολύτιμο πόρο για τα νέα του καθήκοντα. Ο Μισέλ θα έχει πρόσβαση σε όλους τους πόρους της Επιτροπής που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του. Θα αναφέρεται απευθείας σε εμένα και θα τον καλώ να ενημερώνει τακτικά το Σώμα των Επιτρόπων προκειμένου η ομάδα μου να τηρείται ενήμερη των διαπραγματεύσεων. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πρόκληση και θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε μια νέα εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής διαπραγματευτής θα φέρει βαθμό γενικού διευθυντή και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου 2016.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top