ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΟΚ: Το άρθρο 50 για την έξοδο από την ΕΕ ήταν μπλόφα αλλά… μας έσκασε το Brexit!

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο και συντάκτης της ρήτρας λέει ότι ήταν… για το θεαθήναι

ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΟΚ: Το άρθρο 50 για την έξοδο από την ΕΕ ήταν μπλόφα αλλά… μας έσκασε το Brexit!

Μπούμερανγκ γύρισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το άρθρο 50 για την έξοδο μιας χώρας από την ένωση.

Όπως εξομολογήθηκε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, ο οποίος ήταν συντάκτης της ρήτρας και βοήθησε να συνταχθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο αργότερα έγινε η Συνθήκη της Λισαβόνας, το άρθρο 50 γράφτηκε… για το θεαθήναι αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα με το Brexit!

«Έγραψα το άρθρο 50, έτσι το ξέρω καλά. Η πρόθεσή μου ήταν ότι θα πρέπει να είναι μια κλασική δικλείδα ασφαλείας που θα είναι εκεί, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ. Είναι σαν να έχετε ένα πυροσβεστήρα που δεν πρέπει ποτέ να πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αντ' αυτού, η φωτιά συνέβη» είπε σε συνέντευξή του στη Ρώμη, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως εξήγησε, το άρθρο είχε γραφτεί για να καθησυχάσει την τότε βρετανική κυβέρνηση που διαμαρτυρόταν πως δεν υπήρχε τρόπος να εγκαταλείψουν -αν ποτέ χρειαζόταν- το μπλοκ!

Ο ίδιος, δε δίστασε να χαρακτηρίσει «καταστροφή» το Brexit αλλά και να αποκαλέσει «τρελό» τον Κάμερον που οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ, ενώ απηύθυνε έκκληση στις άλλες χώρες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Αμάτο τόνισε πως οι Βρετανοί «όσο περισσότερο συνειδητοποιούν ότι χάνουν (από την αποχώρηση από την ΕΕ), τόσο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα, ότι το 2020 (όταν θα γίνουν νέες εκλογές) κάποιος να κάνει κάτι γι 'αυτό». Μάλιστα, έκανε λόγο για μία «παράλογη ελπίδα»: να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις ως το 2020 και τελικά οι νέες εκλογές να οδηγήσουν σε μη πραγματοποίηση του Brexit…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top