Τσίπρας: Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 - ΒΙΝΤΕΟ

"Πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η απλή αναλογική"

Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, για τον εκλογικό νόμο από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Πέμπτης.

«Σήμερα είναι μια ημέρα σημαντική για το ελληνικό κοινοβούλιο. Κατατίθεται ένας νόμος πέρα από σκοπιμότητες. Είναι ιστορική, γιατί η ισοτιμία της ψήφου αποτέλεσε πάγιο αίτημα της Αριστεράς για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο. Η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση, η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας», ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία», εξήγησε.

Όπως τόνισε, «η δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος συνιστά ρήξη με το παρελθόν».

Αναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στα 17, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. «Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους», ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι «στις 21 Μαΐου 2009 η κ. Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου είχε καταθέσει την άποψη για ψήφο στα 16, “το καταθέτω στα Πρακτικά”».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, πέρα από τον εκλογικό νόμο, «αυτές τις ημέρες προχωρά μία κορυφαία κίνηση της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες», ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι έχει καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας!

«Αυτοί οι κύκλοι που χάνουν τα προνόμια τους, σας πιέζουν να ��ητάτε εκλογές και ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση. Έχετε καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε «παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις».

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ και στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρατε να κάνετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή».

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός είπε πως «πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου».

«Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας. «Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να είστε βέβαιοι πως ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «η δίκη της Siemens θα γίνει και θα υπάρξει δικαστική απόφαση».

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ