Η ΕΕ προειδοποιεί τον Ερντογάν: Να σεβαστείς τα ανθρώπινα δικαιώματα-Σε παρακολουθούμε

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Η ΕΕ προειδοποιεί τον Ερντογάν: Να σεβαστείς τα ανθρώπινα δικαιώματα-Σε παρακολουθούμε

​Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Πέμπτη την Τουρκία να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, αλλά και το κράτος δικαίου, ανεξαρτήτως της κήρυξης στη χώρα καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης - προειδοποιώντας αυστηρά τον Ερντογάν πως η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του για εκπαιδευτικούς, δικαστές και μέσα ενημέρωσης "απαράδεκτες".

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου, η επίσημη δήλωση της ΕΕ προς την Τουρκία έχει ως εξής:

«Παρακολουθούμε πολύ στενά και με ανησυχία, τις εξελίξεις σχετικά με την κήρυξη καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το οποίο καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων απαράδεκτων αποφάσεων για το εκπαιδευτικό σύστημα, το δικαστικό σώμα και τα μέσα ενημέρωσης.Όπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και στη συζήτηση τους Κολεγίου των Επιτρόπων αυτή την εβδομάδα, καλούμε τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των ενδιαφερομένων σε μια δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με τους όρους του τουρκικού Συντάγματος, τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να είναι απαραβίαστα, ακόμη και σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το μέτρο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.Πράγματι αναμένουμε ότι θα τηρηθούν πλήρως, και ότι οι α��χές θα ενεργούν με αυτοσυγκράτηση, όπως περιγράφεται με σαφήνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 18 Ιουλίου. Κάθε προσωρινή αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που προβλέπονται για την εν λόγω παρέκκλιση.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών επιπτώσεων του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης . Περιμένουμε το κοινοβούλιο και όλες οι δυνάμεις που εκπροσωπούνται στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας να παίξουν τον συνταγματικό τους ρόλο στο ακέραιο».

Δείτε επίσης:

«Νόμος και τάξη» Ερντογάν: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top