Τσίπρας – Λιου: Συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους

Και οι εξελίξεις στην Τουρκία στην ατζέντα της συνάντησης

​Στην αναγκαιότητα να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στο ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη και ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον κ. Λιου ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή με βαθιά αστάθεια, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της οικονομικής.

«Αυτό δείχνει πόσο ανεύθυνη ήταν πέρσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφαση μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας. Την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», είπε στον Τζακ Λιου ο Α. Τσίπρας και συνέχισε:

«Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από πότε αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπ��γή μέτρα για μια σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σκληρή δουλειά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε όμως ότι πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά, καλώντας την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις.

«Συμφωνώ πολύ ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά σε όρους κατεύθυνσης για το μέλλον. Το ότι παραμένει η Ελλάδα μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό, το πιστεύω πάντα, γεωπολιτικά και οικονομικά», είπε ο κ. Λιου και κατέληξε:

«Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα τ�� δυτική Ευρώπη και θα πάω στο G20 και ένα σημείο που θα θέσω εκεί είναι η σημασία οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικών μας για να προωθήσουμε την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο και ανυπομονώ για μια συζήτηση μαζί σου για τις προκλήσεις στην Ελλάδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top