Μακρή:Oι δανειστές θέλουν ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και lock out!

«Δεν επιμένουν σε 13ο και 14ο μισθό» είπε

Μακρή:Oι δανειστές θέλουν ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο και lock out!

​Η κοινή δήλωση συμφωνίας για τα εργασιακά που υπέγραψαν την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και οι κοινωνικοί εταίροι, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο βρέθηκε στο επίκεντρο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.

Όπως μεταδώσαμε και την Τρίτη στο star.gr, πέντε είναι τα σημεία που συνυπέγραψαν εργοδότες και εργαζόμενοι: 1. Δεν υφίσταται θέμα μείωσης κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μι��θού. 2. Επιβεβαιώνουν την συμφωνία της Γενεύης του 2014 και του Νοεμβρίου του 2015 όπου προβλέπεται διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ. 3. Καθορισμός κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους 4. Εναρμόνιση με ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. 5. Εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου χωρίς να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στην απεργία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η γνωστή δημοσιογράφος Κάτια Μακρή είπε πως «είναι πολύ ωραίες εικόνες να συμφωνεί ο υπουργός με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία καταλαβαίνω, ότι περισσότερο επικοινωνιακό είναι, παρά ουσιαστικό αυτό που έγινε την Τρίτη».

«Συμφωνούν όλοι στα χαρτιά και μπροστά στις κάμερες ότι πρέπει να επανέλθει η συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά όταν παρασκηνιακά τους ρωτάω από χθες “πότε μπορεί να γίνει αυτό; τον Δεκέμβριο του 2016;” , αυτοί μου λένε “όχι είναι πολύ νωρίς, θα γίνει το... 2017 ή το 2018”! Eπίσης, συμφωνούν στο ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, να μην αυξηθεί δηλαδή από το 5% στο 10% όπως ζητά η τρόικα, ωστόσο οι ομαδικές απολύσεις δεν αφορούν τους εμπόρους και τους μικρομεσαίους, αλλά τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ! Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ.Κατρούγκαλος από τη μια λέει πως δεν θα τις δεχτεί, αλλά ταυτοχρόνως λέει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του ευρωδικαστηρίου. Βλέπουμε δηλαδή από παντού μια διγλωσσία. Άλλα λένε από μπροστά, αλλά λένε από πίσω και άλλα δυστυχώς θα γίνουν», εξήγησε η κυρία Μακρή.

Η γνωστή δημοσιογράφος εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα είναι προαποφασισμένο. «Οι εταίροι οπωσδήποτε θα επιμείνουν στις ομαδικές απολύσεις, στο lock out (λοκ άουτ) και στον συνδικαλιστικό νόμο. Σε αντάλλαγμα θα υποχωρήσουν σε 13ο και 14ο μισθό, που μάλλον τα έβαλαν στο τραπέζι για να δείξουν και αυτοί ότι κάνουν κάπου πίσω», κατέληξε η ίδια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top