Βενιζέλος: Καταψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο-Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική λύση

Επίθεση στην κυβέρνηση

«Καταψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση, όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής, αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού». Αυτό δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «αλλαγή εκλογικού συστήματος που δυσκολεύει το πρώτο κόμμα και του στερεί το bonus, που να ψηφίζεται δέκα μόλις μήνες μετά τις εκλογές και τρία ολόκληρα χρόνια πριν τη φυσιολογική λήξη της περιόδου σημαίνει παραδοχή και αποδοχή της ήττας από την κυβέρνηση».

Ο κ.Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να πέσει στα μαλακά», γι'αυτό και όπως είπε «ευτελίζει τους θεσμούς και ευτελίζεται συναλλασσόμενη, με όποιον βρει μπροστά της: από τη Χρυσή Αυγή μέχρι εξωκοινοβουλευτικούς πρόθυμους συνομιλητές».

Τόνισε επίσης ότι «αν υπήρχε ίχνος ευαισθησίας και συνέπειας, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα έπρεπε να είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο, αμέσως μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015».

Ο κ.Βενιζέλος επέμεινε ότι πέρσι τον Ιούλιο η χώρα είχε επιτακτική ανάγκη από κυβέρνηση εθνικής ενότητας «γιατί πήγαινε με ταχύ ρυθμό στα βράχια». «Όμως πέρσι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε το εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα, τις πρόωρες εκλογές με το bonus σε ισχύ και κυβερνητική συνεργασία ξανά μόνο με τους ΑΝΕΛ», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έκανε επίσης λόγο για «απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτρέψει τη συζήτηση από την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, από την οποία πάσχει και η οποία είναι αθεράπευτη, σε μια δήθεν πολιτική μαγκιά: στην εντύπωση ότι καθοδηγεί και ελέγχει τις εξελίξεις με αλλαγή και μάλιστα άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση μας λέει επιπλέον με τον δικό της τρόπο ότι ακόμη και αν δεν πετύχει την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μπορεί πολιτικά να εκβιάσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές, με τις δεύτερες να διεξάγονται με το νέο εκλογικό σύστημα. Δεν μας λέει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε ευρύτερο σχήμα με τη συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι, ανοίγοντας το θέμα της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, «κλείνει το μάτι σε συνεργάσιμες συντηρητικές δυνάμεις. Το πρόσημο από κεντροαριστερό με καταπληκτική ευκολία, γίνεται κεντροδεξιό ή ό,τι να ‘ναι, αρκεί να μένουν κάποιοι στο παιχνίδι εξουσίας».

«Η χώρα δεν προχωρά ούτε με ανευθυνότητες και τακτικισμούς, ούτε με ψευδαισθήσεις αυτοδυναμίας. Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική λύση και προοδευτικό μεσαίο χώρο που εγγυάται τη σταθερή πορεία και την ανάκαμψη», τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

ΒΙΝΤΕΟ ΒΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top