Ασπίδα από Λαγκάρντ σε ΔΝΤ για τα λάθη στο πρόγραμμα της Ελλάδας

Απέρριψε την εισήγηση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης για πολιτικές υποδείξεις

Η Κριστίν Λαγκάρντ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προστάτεψαν το προσωπικό του Ταμείου και απέρριψαν την εισήγηση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Ιndependent Evaluation Office-IEO) ότι έγιναν πολιτικές υποδείξεις και αλλοιώθηκαν οι τεχνικές αναλύσεις που αφορούσαν το ρόλο του στα προγράμματα της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011.
Η παραπάνω εξέλιξη ήταν αποκορύφωμα μιας δίωρης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε ενδελεχώς η περίφημη έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office-ΙΕΟ), μιας ουσιαστικά έρευνας στην οποία κλήθηκαν να μιλήσουν οι βασικοί πρωταγωνιστές των προγραμμάτων και που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια.
πέντε εισηγήσεις που είχε κάνει ο ΙΕΟ προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου κινήθηκαν προς την κατεύθυνση του τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα το ΔΝΤ. Το ΙΕΟ πρότεινε λοιπόν να αποφεύγονται οι πολιτικές πιέσεις στις τεχνικές αναλύσεις, να υπάρχει καλύτερη επόπτευση και διαφάνεια των προγραμμάτων, να βελτιωθεί το σύστημα παρακολούθησης των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, να μην παίρνονται αποφάσεις υπό καθεστώς πίεσης και τέλος να αναπτύξει το ΔΝΤ μια πολιτική για το πως θα αντιμετωπίζονται οι οικονομικές ενώσεις σαν την Ευρωζώνη.
Από τις πέντε συστάσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ και η πλειοψηφία των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου δέχθηκε μόνο τις τέσσερις και απέρριψε την βασικότερη περί πολιτικής επιρροής στις τεχνικές αναλύσεις που σχεδίασε το προσωπικό του Ταμείου σε μια εμφανή προσπάθεια να διασωθεί το κύρος του ΔΝΤ και των μελών του. Η δικαιολογία που -σύμφωνα με πληροφορίες του STAR- επικαλέστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν ότι «δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι υπήρξε πολιτ��κή πίεση...».
Όλη η έκθεση συν 11 παραρτήματα, μαζί με την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ επί του πορίσματος καθώς και το τι ελέχθη κατά την διάρκεια του Εκτελεστικού Συμβουλίου, θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες για το πόρισμα.
Σύμφωνα με τον βασικά στοιχεία της έκθεσης, το Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης επιρρίπτει ευθύνες στην τότε διοίκηση του Ταμείου και εμμέσως στο δίδυμο Ντομινίκ Στρος Καν και Πολ Τόμσεν που ήταν οι κυρίως υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το Ταμείο στην περίπτωση της Ελλάδας αποφάσισε το 2010 να τη χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε (exceptional access), ωστόσο της υπέρογκης χρηματοδότησης δεν προηγήθηκε αναδιάρθρωση χρέους, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη ήταν αντίθετα. Επίσης αφού δεν ακολουθήθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, δεν αποφασίστηκε μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου.
Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε οτ ΔΝΤ ήταν χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική μηχανή της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη και ότι οι συντεχνίες δημιουργούσαν εμπόδια στην εφαρμογή. Τέλος το Ταμείο βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ευρωπαίους εταίρους καθώς ο μηχανισμός της τρόικα αποδέχθηκε αναποτελεσματικός και προβληματικός στην διαχείριση των κρίσεων.

Η έκθεση του ΙΕΟ καθυστέρησε να φτάσει στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και η δικαιολογία ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2016 ήταν τυπικά σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ, κάτι που όντως προβλέπεται από τους όρους δράσης τοy ΙΕΟ. Της ομάδας, που δεν ανήκει στο ΔΝΤ και διενήργησε την έρευνα, προΐσταται ο Ιάπωνας οικονομολόγος, Σίντζι Ταγκάκι.
Ας σημειωθεί ότι το ΙΕΟ διατηρεί την απόλυτη ανεξαρτησία σε σχέση με την υπόλοιπη δομή του ΔΝΤ. Ο Σίντζι Ταγκάκι αναφέρεται απευθείας στην Κριστίν Λαγκάρντ και αποστολή του είναι να διεξάγει αυστηρό έλεγχο των πεπραγμένων των προγραμμάτων. Στο παρελθόν έχει ασκήσει αυστηρή κριτική για τις ευθύνες των τεχνοκρατών του ΔΝΤ και τις παραλείψεις τους.
Δείτε ακόμη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top