Κοινή δήλωση συμφωνίας για τα εργασιακά από Κατρούγκαλο και κοινωνικούς εταίρους

Αλλά παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη - Πρώτη ανάρτηση 18.52

Κοινή δήλωση συμφωνίας για τα εργασιακά υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι κοινωνικοί εταίροι, προκειμένου να διαμορφωθεί εθνικό κοινωνικό μέτωπο, ενόψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κατώτατος μισθός και δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας.

Πέντε είναι τα σημεία που συνυπέγραψαν εργοδότες και εργαζόμενοι:
1. Δεν υφίσταται θέμα μείωσης κατώτατου μισθού ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. 2. Επιβεβαιώνουν την συμφωνία της Γενεύης του 2014 και του Νοεμβρίου του 2015 όπου προβλέπεται διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου για ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ. 3. Καθορισμός κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους 4. Εναρμόνιση με ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. 5. Εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου χωρίς να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στην απ��ργία.
«Η Κυβέρνηση να προωθήσει αυτή τη συμφωνία και να είναι πραγματικό ανάχωμα και όχι μια νοητή κόκκινη γραμμή» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
«Δίνουμε ένα ισχυρό όπλο στη κυβέρνηση και στον υπουργό να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο τρόπο τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο» σχολίασε επίσης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε:

«Σήμερα, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μία πολύ σημαντική απόφαση, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα τη�� εθνικής θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος. Να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να ορίζεται αυτός με συλλογικές διαπραγματεύσεις και να έχει γενική ισχύ. Αναφέρονται στην αποκατάσταση του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θεωρούν ότι δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία, το lockout ή για τις ομαδικές απολύσεις».

«Τώρα λοιπόν», τονίζει, «έχει έρθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, και ειδικά στους ακραίους παίκτες, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν ότι θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί και έχουν χάσει. Τώρα, το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτέμβρη θα είναι εύκολη» παραδέχθηκε πάντως ο κ. Κατρούγκαλος. Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει ήδη στο κοινωνικό επίπεδο ένα εθνικό μέτωπο. «Θέλω να ελπίζω σύντομα και στο πολιτικό- ότι, δηλαδή, όλα τα πολιτικά κόμματα θα υιοθετήσουν αυτή την εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ένας λαός ενωμένος να έχει δώσει μάχη για τα δικαιώματα του και να μην έχει κερδίσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top