Έκκληση Σουλτς στον Ερντογάν: «Σεβάσου τους κανόνες, η κατάσταση είναι δραματική»

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

​Έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες και το κράτος δικαίου, προειδοποιώντας ότι στενή συνεργασία Τουρκίας - ΕΕ μπορεί να υπάρχει «μόνο όσο η κυβέρνηση της σέβεται τους κανόνες που είναι δεσμευτικοί για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Ο κ.Σουλτς, εξέφρα��ε την ανησυχία της ΕΕ για το γεγονός ότι γίνεται πολύ συζήτηση για την θανατική ποινή, αλλά και το ότι 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις δουλειές τους και 6.000 συνελήφθησαν. Κάνει λόγο, μάλιστα για «προετοιμασμένες διώξεις».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα και είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι που απέτυχε. Αλλά από την άλλη πλευρά, είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και με ανησυχεί πολύ η συζήτηση για την θανατική ποινή, αλλά και το ότι 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις δουλειές τους και 6.000 συνελήφθησαν, γεγονός που δείχνει ότι προφανώς η κυβέρνηση ήταν καλά προετοιμασμένη και αυτό που βλ��πουμε είναι ένα είδος εκδίκησης», είπε ο Μ.Σούλτς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star, στις Βρυξέλλες Θάνο Αθανασίου.
«Αυτός δεν είναι ο τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα του πραξικοπήματος. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι οι κανόνες της δημοκρατικής συμπεριφοράς, της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της ελευθερίας του Τύπου, η εγγύηση της δίκαιης δίκης και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία είναι και τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τηρηθούν τώρα, σε αυτήν την, σίγουρα πολύ δραματική και δύσκολη στιγμή», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

«Ως εκ τούτου, καλώ τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δ��μοκρατίας και την κυβέρνηση να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες και το κράτος δικαίου για τη χώρα. Από την άλλη, ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές: κανείς, μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα και σίγουρα όχι κάποιοι στρατιωτικοί, να καταλύσουν τη δημοκρατία και το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία είναι και παραμένει να είναι ένας βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και μια υποψήφια χώρα. Και θέλω, συνεπώς, να διευκρινίσω ένα πράγμα: Η Τουρκία μπορεί να βασιστεί στη στενή συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο η κυβέρνηση της σέβεται τους κανόνες που είναι δεσμευτικοί για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμμαχία της Ένωσης», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Μ.Σούλτς.

Δείτε επίσης:

Σκληρή επίθεση Σουλτς σε Ερντογάν: Μιλάς τη γλώσσα ενός αυταρχικού ηγεμόνα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top