Νέα αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ προς Τουρκία-Aπειλεί εμμέσως με κυρώσεις για τη θανατική ποινή!

Παραλληλίζει τον Ερντογάν με τον Πούτιν-Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θ. Αθανασίου

Η ΕΕ διά των Εlmar Brok και Kati Piri καλεί την Τουρκία να ξεχάσει την θανατική ποινή και να εξετάσει τις σχέσεις μαζί της στο πρίσμα των επενδύσεων και του εμπορίου, κλιμακώνοντας έτσι τις αντιδράσεις και διατυπώνοντας μια έμμεση απειλή! Μάλιστα Brok και Kati Piri μιλάνε ανοιχτά για «πουτινοποίηση της Τουρκίας», «φεστιβάλ για δυνάστες » και « κυνήγι μαγισσών», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Σύμφωνα συγκεκριμένα με γραπτή δήλωση των Elmar Brok, (επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών) Kati Πίρι (υπεύθυνη για την ετήσια έκθεση για την Τουρκία) και άλλα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Johannes Hahn και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, την Τρίτη το πρωί για να συζητήσουν την κατάσταση στην Τουρκία, για να διασφαλιστούν οι περαιτέρω ενταξιακές συνομιλίες, η Τουρκία πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη δημοκρατία , το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Γερμανός πρόεδρος της επιτροπής και προερχόμενος από το ΕΛΚ Elmar Brok, δήλωσε: «Παρατήρησα με έκπληξη τι συνέβη κατά τη διάρκεια και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής και της ταχείας απομάκρυνσης χιλιάδων δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει ο κίνδυνος τώρα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κινηθεί πιο μακριά από την Ευρώπη. Η εισαγωγή της θανατικής ποινής είναι μια σαφής γραμμή που θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ».

Ο Brok πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι και είμαστε σίγουροι ότι δεν δημιουργούμε μύθους. Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος και θα φτά��ουμε σε ειρήνευση στη Συρία μόνο με τη συμμετοχή της Άγκυρας. Αλλά από την άλλη πλευρά, τα δύο τρίτα των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα προέρχεται από την Ευρώπη, οπότε ας μην υποκρινόμαστε ότι εξαρτόμαστε από την Τουρκία. Όσον αφορά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ελπίζω ότι δεν θα δούμε σύντομα ένα “φεστιβάλ για δυνάστες"»!

Η Ολλανδή και σοσιαλδημοκράτης Κάτι Piri, εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία αναφέρει από την πλευρά της:

«Μετά από μια τέτοια βίαιη επίθεση στους τουρκικό δημοκρατικούς θεσμούς, είναι σημαντικό στο τέλος η δημοκρατία και το κράτος δικαίου να βγει από αυτή ενισχυμένο, και όχι να αποδυναμωμένο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να φέρει τους ανθρώπους που ασχολούνται με την απόπειρα πραξικοπήματος στη δικαιοσύνη. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις από τις τουρκικές αρχές αυξάνουν τους φόβους ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν επιδιώκει ένα κυνήγι μαγισσών, καθώς χιλιάδες στο στρατό, την αστυνομία, τους δικαστές και κυβερνήτες έχουν συλληφθεί ή έχουν τεθεί σε αργία».

Η Kati Piri καταλήγει: «Ζητώ από την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του κράτους δικαίου. Η περαιτέρω Πουτινοποίηση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ΕΕ και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία θα λάβει τις καταστάσεις ως μια ευκαιρία για τη συμφ��λίωση και την εθνική ενότητα μετά από χρόνια πόλωσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top