Κομισιόν: «Θανατική ποινή και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πάνε μαζί»

Νέο ηχηρό μήνυμα της Ευρώπης στον Ερντογάν

Κομισιόν: «Θανατική ποινή και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πάνε μαζί»

​«Θανατική ποινή και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πηγαίνουν μαζί. Όπως επίσης και τανκς στους δρόμους και ΕΕ δεν πηγαίνουν μαζί». Αυτή ήταν η κατηγορηματική δήλωση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν για την κατάσταση στην Τουρκία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε με έμφαση ότι η επιστροφή της θανατικής ποινής θα σημάνει το τέλος της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν σε τηλεοπτική εκπομπή χθες που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος συνέστησε ωστόσο υπομονή, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, την οποία η Κομισιόν «παρακολουθεί συστηματικά», όπως είπε.

Σε σχέση με την τύχη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Μ. Σχοινάς είπε ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί ότι η συμφωνία είναι σε ισχύ, αναφέροντας πάντως ότι κάθε αίτημα ασύλου εξετάζεται ξεχωριστά και πως η Τουρκία δεν θεωρείται για όλες τις περιπτώσεις «ασφαλής τρίτη χώρα».

Αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επιτρόπου Γ. Χαν, που είχε χθες το πρωί μιλήσει για προετοιμασμένες λίστες της τουρκικής κυβέρνησης πριν από το πραξικόπημα, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο συμμετείχε άλλωστε και ο Επίτροπος.

Τέλος, η Κομισιόν δήλωσε άγνοια για τα ελικόπτερα και τις φρεγάτες που σύμφωνα με δημοσιεύματα «αγνοούνται» στην Τουρκία.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top