Ξυδάκης: «Να είμαστε επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες από την Τουρκία»

«Τα περισσότερα από όσα ακούγονται είναι για εσωτερική κατανάλωση»

​Την επιφύλαξή του για το αν θα επιστρέψει τελικά η θανατική ποινή στην Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης στο Πρακτορείο 104,9 Fm, τονίζοντας ότι μπορεί όλη αυτή η συζήτηση να γίνεται για εσωτερική κατανάλωση.

«Μία βασική αρχή στο ρωμαϊκό δίκαιο είναι πως ένας νόμος που ψηφίζεται δε μπορεί να ισχύσει για μία πράξη που έγινε, όταν αυτός ο νόμος δεν υπήρχε, δηλαδή η θανατική ποινή δε μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά», είπε και πρόσθεσε:

«Τα περισσότερα από όσα ακούγονται και συμβαίνουν και εξαγγέλλονται, γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Το θέμα βεβαίως είναι απρόβλεπτο και έχει μία δυναμική που μπορεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία να το κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, διότι ακόμη και οι καταγραφές των γεγονότων δεν ξέρουμε κατά πόσο αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σε έκταση και σε βάθος».

Εξέφρασε ακόμα και τις επιφυλάξεις τους για όσα έγιναν πραγματικά το βράδυ του πραξικοπήματος, τονίζοντας πως τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία είχαν ελάχιστες πληροφορίες, υπέπεσαν σε αρκετές αντιφάσεις και μετέδωσαν πράγματα που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ.

«Ακόμη και τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μεγάλο μέρος από τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία αναπαράγονται από Μέσα, τα οποία λίγο - πολύ υφίστανται κάποιας μορφής έλεγχο», είπε και συνέχισε:

«Είναι λίγο μουδιασμένος ο κόσμος, διότι ουδείς εγκρίνει και όλοι καταδικάζουν την απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, όμως, από εκεί και πέρα πολλοί, με μεγάλη προσοχή και ίσως και ανησυχία βλέπουμε ή παρακολουθούμε ή περιμένουμε να τηρηθούν τα στοιχειώδη αυτής της συνταγματικής τάξης που απειλήθηκε και της δημοκρατικής νομιμότητος, δηλαδή κράτος δικαίου, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία στην ελληνική πλευρά για εξαγωγή της κρίσης, ο κ. Ξυδάκης απάντησε πως δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα μέχρι στιγμής.

Όσο για το τοπίο που διαμορφώνεται τώρα στην Τουρκία είπε:

«Πρέπει να επανέλθουμε σε αυτό που όλοι οι προσεκτικοί αναλυτές τα τελευταία χρόνια βλέπουν, ότι βρισκόμαστε σε έναν διαρκή μετασχηματισμό προς ένα πολιτικό Ισλάμ, έναν ισλαμικό λαϊκισμό, που εκφράζει ο Ερντογάν τα τελευταία 15-20 χρόνια. Αυτό είναι η σφραγίδα του, το στίγμα του και μία μετατόπιση της Τουρκίας από τον παντουρκισμό -ας πούμε- της δεκαετίας του '90, όπου διεκδίκησε μία ομπρέλα σε τουρκόφωνες χώρες, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Αυτό έκλεισε τον κύκλο του, δεν απέδωσε κάτι».

«Το μεγάλο πείραμα του Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μετασχηματισμός αυτού του κεμαλικού κράτους, ενός κράτους το οποίο βασίζεται στα εθνικά χαρακτηριστικά, στον Τούρκο πολίτη, στην τουρκική συνείδηση, σε ένα κράτος, το οποίο ομογενοποιεί πολλές εθνότητες και τους ετερογενείς πληθυσμούς στη βάση του Ισλάμ. Αυτ�� είναι μία πολύ μεγάλη μεταλλαγή, αυτό θα δούμε», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top