Κοτζιάς σε Τουρκία: Όχι σε θανατική ποινή για να συνεχιστούν οι σχέσεις με ΕΕ

Ικανοποίηση του υπουργού Εξωτερικών για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Η ΕΕ καταγγέλλει το πραξικόπημα κι ασφαλώς στηρίζει τους θεσμούς και τη συνταγματικότητα στην Τουρκία και ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να δράσει στη βάση του διεθνούς δικαίου και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Υπάρχει μια τάση –που θα φανεί ακόμα και σήμερα το απόγευμα– να τεθεί η κατάργηση της ποινής του θανάτου ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης–Τουρκίας» είπε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών 28 της ΕΕ.

Ερωτηθείς για το αν έγινε συζήτηση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, ο Ν. Κοτζιάς , απάντησε: «όχι, αλλά, εγώ το ανέφερα για να δείξω την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων και την ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας–Τουρκίας».

Κληθείς να διευκρινίσει την Ελληνική θέση πάνω στο θέμα ο υπουργός απάντησε ότι «εμείς θα εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό και ελληνικό νόμο και στη βάση αυτή, θα αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι είναι οκτώ αξιωματικοί οι οποίοι πήραν μέρος στο πραξικόπημα».

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς πάνε οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα της Κίνας (της Νότιας Σινικής Θάλασσας) ο κ. Κοτζιάς εξήγησε: «όπως θα είδατε, μετά από μια πολυήμερη διαπραγμάτευση που τελείωσε το προηγούμενο Σάββατο και ενώ ήμαστε ακόμα στη Μογγολία καθ’ οδόν για την Ελλάδα, πετύχαμε τρία εξαιρετικά αποτελέσματα: Το πρώτο είναι να ανταποκρίνονται ��ι διατυπώσεις στα συμφέροντα της Ελλάδας – γιατί είναι μια χώρα με ειδικά συμφέροντα όσον αφορά την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ιδιαίτερα όσον αφορά το Αιγαίο. Το δεύτερο ήταν ότι αποκρούσαμε να επιρριφθούν ευθύνες στην Ελλάδα αν δεν έβγαινε απόφαση – γιατί τελικά ήταν άλλα κράτη που αρνούνταν να βγει αυτή η απόφαση. Τρίτον, να είναι τέτοιος ο τόνος και οι διατυπώσεις που να κρατούν ανοιχτό το διάλογο και τη φιλική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top