Λύση για το χρέος μέσα στο 2016 θέλουν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί

Κοινή συνέντευξη τύπου

Λύση για το χρέος μέσα στο 2016 θέλουν Τσακαλώτος και Μοσκοβισί

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση με τους θεσμούς, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει στην πραγματικότητα την ιδιοκτησία του προγράμματος τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί το μεσημέρι της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, o υπουργός ανέφερε ότι η σχέση κυβέρνησης – θεσμών πρέπει να είναι βασισμένη σε περισσότερη εμπιστοσύνη, καθώς υπάρχει μια αντίφαση από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών: απαιτούν να έχουν τη μικροδιαχείριση όλου του προγράμματος και συγχρόνως ζητούν την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο, πρέπει να υπάρχει για την κυβέρνηση σε έναν βαθμό ελευθερία, ώστε να μπορεί να πράξει σε ορισμένα ζητήματα και βραχυπροθέσμα, αλλά και αλλαγές που θέλει να φέρει μετά το καλοκαίρι, με έξι – επτά νομοσχέδια.

«Νομίζω, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτήν την καλύτερη σχέση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ.Τσακαλώτος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος πριν από τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους επενδυτές και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει, ώστε να υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το θέμα.

Τέλος, είπε ότι είναι σημαντικό για τη χώρα να υπάρξει στο εξής μια ατζέντα πιο αποτελεσματική, με περισσότερη ευελιξία στους πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξουν επενδυτικές ενέσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και μια πιο αναπτυξιακή ατζέντα.

Μοσκοβισί: Να λυθεί το θέμα του χρέους μέσα στο 2016

Την εκτίμηση ότι οι προσπάθειες στην Ελλάδα έχουν τώρα αρχίσει να αποδίδουν καρπούς εξέφρασε από την πλευρά του ο κ.Μοσκοβισί, καλώντας ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016. Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τώρα είναι ώρα για κανονικότητα, επενδύσεις και εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι χρειάζονται βήματα και στην αγορά εργασίας, βελτίωση του πλαισίου γι�� την προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των φόρων.

Ο κ.Μοσκοβισί επεσήμανε την αναγκαιότητα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τη β’ αξιολόγηση αλλά και για τους όρους διευθέτησης του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά απρόθυμος στο να συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018. Όπως επισήμανε, «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι, ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε».

«Αποφύγαμε το Grexit ποτέ δεν το θέλαμε, μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι τώρα το Brexit», τόνισε, εκφράζοντας την άποψη πως «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και έτσι θα πετύχουμε».

BINTEO ERT1

Δείτε επίσης:

Τσίπρας-Μοσκοβισί συζήτησαν για Τουρκία, Ευρώπη και… διακοπές

Τα tweets του Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τσίπρα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top