Κέρι και Μοργκερίνι στηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση, αλλά…

Καμία διαπραγμάτευση αν επανέλθει η θανατική ποινή

​Την στήριξή τους στην δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση και τους θεσμούς της Τουρκίας εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξή τους στις Βρυξέλλες η Φεντερίκα Μοργκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει βήματα που απομακρύνουν τη χώρα από τις δημοκρατικές διαδικασίες για τις οποίες έχει δεσμευτεί ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε η Ύπατη εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά ότι σ�� περίπτωση επιστροφής της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποιαδήποτε συζήτηση με την ΕΕ θα σταματήσει.

Συμφωνώντας από την πλευρά του ο Τζον Κέρι, είπε ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ οφείλει να λειτουργεί σε δημοκρατικό πλαίσιο και τόνισε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από την τουρκική κυβέρνηση για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία γι’ αυτό. Χρειάζεται ένα επίσημο αίτημα και αποδείξεις για τους ισχυρισμούς που θα συνηγορήσουν στην έκδοση. Αν τα λάβουμε, θα κινηθεί η διαδικασία. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τίποτα επίσημο», τόνισε ο Κέρι που παραδέχτηκε ότι οι συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία «συνέβησαν πολύ γρήγορα».

Η συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ήταν... πανηγυρική ως προς το κλίμα συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που συμμετέχει στο Συμβούλιο και είναι μεγάλη μου τιμή γιατί είχα την ευκαιρία να συζητήσω, να ακούσω, να πω και να ανταλλάξω απόψεις με τους υπουργούς των 28 κρατών μελών», είπε ο Τζ. Κέρι, τονίζοντας τη σημασία των καλών σχέσεων των δύο πλευρών.

«Οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ ήταν, είναι και θα μείνουν πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ με τη Ρωσία, καθώς η κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανί��. Όλα, θα συζητηθούν ξανά στην Παγκόσμια Συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους την προσεχή εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στο Brexit και τις επιπτώσεις του. Ο Τζον Κέρι δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει ισχυρός και κρίσιμος σύμμαχος της ΕΕ».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, επεσήμανε την σημασία της συμφωνίας TTIP μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, «ειδικά τώρα, μετά το Brexit», όπως είπε. Θεωρώντας ότι υπάρχει έλλειψη πληροφοριών που κάνουν πολλούς Ευρωπαίους να αντιδρούν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα επανέλθει στην Ευρώπη στις 2 Σεπτεμβρίου, για να εξηγήσει τα καλά που θα φέρει αυτή η συμφωνία στους πολίτες της Ευρώπης.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top