Βολές του πρώην γ.γ. του Δικαιοσύνης σε ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ασύλου των 8 Τούρκων

«Θυμάμαι πολλούς βουλευτές της κυβέρνησης να ζητούν με ζήλο να μην εκδοθούν στην Τουρκία αρκετοί Κούρδοι»

Βολές στον ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στάσης από βουλευτές και στελέχη του κόμματος στο θέμα του ασύλου των 8 Τούρκων συλληφθέντων, εξαπολύει ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά), Μάρινος Σκανδάμης.

«Θυμάμαι πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν ένθερμα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας με ζήλο να μην εκδοθούν στην Τουρκία αρκετοί Κούρδοι, οι οποίοι κατηγορούνταν από το τουρκικό κράτος για υποθέσεις τρομοκρατίας και κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι κινδύνευε η ζωή τους και δεν θα υπήρχε περίπτωση μιας πραγματικά δίκαιης δίκης. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν φωνές της συμπολίτευσης για την εμπέδωση ενός κλίματος νομιμότητας και δικαιοσύνης στη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στρατιωτικών, ανεξάρτητα βέβαια από το ποια θα είναι η τελική κρίση» τόνισε ο κ. Σκανδάμης, επισημαίνοντας ότι οι εξαγγελθείσες fast track διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων «υπονομεύουν την απαιτούμενη αμερόληπτη κρίση και προδικάζουν την απόρριψή τους».

«Μπορεί κανείς εύκολα να κατανοήσει τη διπλωματική δυσκολία για την αντιμετώπιση ενός τόσο λεπτού θέματος που μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Όμως, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, με τη βαθιά νομική παράδοση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την τήρηση των σχετικών διεθνών συμβάσεων, οι διαδικασίες ασύλου δεν είναι α λα καρτ, αλλά υπάγονται σε συγκεκριμένους κανόνες. ��ολύ περισσότερο αυτό ισχύει όταν η απειλή της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας των συλληφθέντων στρατιωτικών πιθανολογείται με βεβαιότητα» πρόσθεσε ο ίδιος, αφήνοντας στη συνέχεια βέλη κατά του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα για τη δήλωση περί «ισχυρού αιτήματος έκδοσης» από την Τουρκία.

«Επομένως, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα περί ισχυρού επιχειρήματος της Τουρκίας για την έκδοση των στρατιωτικών, ήταν άστοχη, έστω και αν διακατέχεται από την αγωνία διαχείρισης μιας οριακής κατάστασης και γι’ αυτό πρέπει τώρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς, επιτροπές και αρχές υπεράσπισης των δικαιωμάτων να πουν ανοικτά τις απόψεις τους. Αλλιώς το κράτος δικαίου θα έχει υποστεί μια θλιβερή ήττα» κατέληξε ο κ. Σκανδάμης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top