«Σε κατάσταση σοκ η Ελλάδα-Αντί για σοκολάτα, έδωσαν χαστούκι στον Τσίπρα

Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung

Απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα και τα capital controls.

O δημοσιογράφος Ρίχαρντ Φραουνμπέργκερ ξεκινάει το άρθρο του από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και Τσίπρα, τονίζοντας τις υποσχέσεις που έδωσε... αλλά δεν κράτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η χώρα βυθίστηκε σε σοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, η πρώτη κυβέρνηση κατά της πολιτικής λιτότητας μέσα στην Ευρωζώνη, η αναβίωση του ονείρου της ελληνικής αριστεράς που ηττήθηκε στον εμφύλιο του 1949, συνεχίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυτό που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του, και αυτό μέσα σε μια ύφεση που διαρκεί εδώ και επτά χρόνια, με εισοδήματα που συρρικνώνονται και την ανεργία που φθάνει το 24%, την υψηλότερη στην Ευρώπη», αναφέρει η FAZ, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle.

Και το άρθρο συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Το σοκ είναι πολύ βαθύ για την ρεαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η τελευταία ελπίδα που είχε απομείνει σε έναν βαθιά απογοητευμένο λαό, ένας φάρος στα πολιτικά ερείπια της Ελλάδας. Και παρόλο που όλοι ήξεραν πόσο εύκολα λένε λόγια οι πολιτικοί, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Τσίπρας, η ενσάρκωση της πολιτικής και κοινωνικής νέας αρχής, θα καταπατούσε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και θα τις έστρεφε στην άλλη κατεύθυνση. Αντί για την σοκολάτα που του υποσχέθηκαν, το παιδί εισέπραξε ένα χαστούκι. Αυτή είναι η κατάσταση. Παραίτηση, απογοήτευση, πικρία. Τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν έγινε καλύτερο για τους πολίτες. Αντίθετα. Γι' αυτό και υπάρχει αυτή η απάθεια, το σοκ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όχι μόνο οι πολίτες αλλά και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, αναφέροντας ως παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια και την άσχημη κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα.

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung συνεχίζει: «…η Ελλάδα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια οικονομική πολιτική που θα φέρει επιχειρήσεις στη χώρα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πολιτική σταθερότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Η κυβέρνηση αντιδρά όμως διστακτικά, με μισή καρδιά, αντιπαραγωγικά».

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται στο Brexit και εκτιμά πως θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα μιας και η Βρετανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της Ε.Ε. Ωστόσο συμπεραίνει «οι συνέπειες του Brexit δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν. Ένα όμως είναι βέβαιο: κανείς δεν θα ήθελε ένα δημοψήφισμα για Grexit, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ψηφοφόροι. Μετά το γνωστό δημοψήφισμα και το 'όχι', οι Έλληνες δεν έχουν πλέον διάθεση για άλλα δημοψηφίσματα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top