Παππάς εναντίον ΔΝΤ για τα εργασιακά: "Επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη"

Είπε συλλυπητήρια στη Γαλλία και ζήτησε συμμαχία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων

Παππάς εναντίον ΔΝΤ για τα εργασιακά: "Επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη"

​Στη συνεδρίαση των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μίλησε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εκφράζοντας μεταξύ άλλων τα συλληπτήρια του στην Γαλλία για το μακελειό στη Νίκαια.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο γαλλικό λαό και στη γαλλική κυβέρνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Θα πρέπει να μας κάνει να ��κεφτούμε ξανά ότι είναι αναγκαίο να διαφυλάξουμε αυτό που είμαστε, ανοιχτές και χωρίς διακρίσεις κοινωνίες», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή το Brexit, o υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πλέον δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου και έχει μπροστά της μια διττή επιλογή: «ή να προχωρήσουμε με μια συνηθισμένη (business as usual) προσέγγιση ή να υιοθετήσουμε μια πολιτική αλλαγών ώστε να καταστήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο εκ νέου ελκυστικό για τους ευρωπαίους πολίτες», προειδοποιώντας ότι η αδράνεια σημαίνει κατάρρευση.

Ο υπουργός Επικρατείας έστειλε μηνύματα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα εργασιακά, κατηγορώντας το ΔΝΤ πως ενώ παραδέχεται τα λάθη του, τα επαναλαμβάνει.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει παραδεχθεί ότι το ΔΝΤ απέτυχε στην υπόθεση της Ελλάδας. Αυτή είναι πολύ σοβαρή, θα έλεγα ιστορικής σημασίας δήλωση. Ποιος είναι ο πυρήνας των πολιτικών που έχουν αποτύχει;», διερωτήθηκε και απάντησε: «η εσωτερική υποτίμηση και η πλήρης απελευθέρωση των αγορών εργασίας».

Όπως επεσήμανε, «αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν. Επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις συλλογικές απολύσεις και στην επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock-out).Εάν μία οικονομία είναι στάσιμη και οι συλλογικές απολύσεις ισχύουν, οι εταιρείες θα απολύουν. Δεν θα προσλαμβάνουν. Και η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση».

Σύμφωνα με τον κ.Παππά «το δίδαγμα του παρελθόντος είναι το ακόλουθο:Πρέπει να συστήσουμε μία συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη. Χωρίς να καταφεύγουμε σε θεσμούς που κάνουν λάθη και στη συνέχεια τα παραδέχονται και μετά τα επαναλαμβάνουν».

Και πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, πρέπει: «Πρώτον, να ενισχύσουμε την αρχή των ευρωπαϊκών λύσεων στα ευρωπαϊκά προβλήματα. Δεύτερον, να σταματήσουμε να παρακάμπτουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, π.χ. με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη μέθοδο Sherpa. Τρίτον, να εξαλείψουμε το έλλειμμα αλληλεγγύης που υπάρχει στην Ευρώπη και κατέστη εμφανές στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Κλειστά μάτια, κλειστά σύνορα».

«Αυτές οι προτεραιότητες συνιστούν σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Και καθήκον μας είναι να τις υλοποιήσουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top