ΝΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-Δημοψηφίσματα και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό θέλει ο Τσίπρας

Επιμένει στην απλή αναλογική-Πρώτη ανάρτηση:14/07/2016 21:27

​Ανοικτά υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από το λαό τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, το βράδυ της Πέμπτης.

«Νομίζω ότι είναι ώριμο και το θέλει και ο ελληνικός λαός. Για τις αρμοδιότητες του Προέδρου το συζητάμε. Από την στιγμή που ο λαός μπορεί να εκλέξει τον κάθε κοινοτάρχη, γιατί όχι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε ο κ.Τσίπρας.

«Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει δυαρχία, δεν είναι εποικοδομητική, αλλά στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη που προστατεύει τις λεπτές ισορροπίες και δημιουργεί εύρυθμες συνθήκες για το πολίτευμα, μπορούμε να συζητήσουμε τις αρμοδιότητες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας βασικός άξονας με ώριμες αλλαγέςπως για παράδειγμα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών), αλλά και να ενισχυθεί η λαϊκή επιλογή μέσα από δημοψηφίσματα.

Όπως υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, θα πρέπει το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση και να ψηφιστεί από τώρα ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, ώστε «να πάμε στην επόμενη εκλογή, που θα έχει κρίσιμο χαρακτήρα σε σχέση με τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν, αλλά με ισοτιμία ψήφου».

Στο ερώτημα αν «σκέφτεται δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος;», ο κ.Τσίπρας απάντησε "ΟΧΙ", ενώ δεν αρνήθηκε ότι κάποια στιγμή το σκεφτόταν συμβουλευτικά, αλλά «αυτό», όπως τόνισε, «είναι δεύτερη και τρίτη σκέψη».

«Δεν είχα εμπειρία αλλά είχα πλήρη συνείδηση των δυσκολιών-Τώρα είμαι περισσότερο ρεαλιστής»

Κάνοντας έναν απολογισμό της διακυβέρνησης του, ο κύριος Τσίπρας είπε πως «εί��α την τύχη και την ατυχία να είμαι ο πρωθυπουργός που πέρασε τις πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές μετά τη δικτατορία».

Παραδέχτηκε ότι δεν είχε εμπειρία, τονίζοντας ωστόσο ότι είχε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών.

Αφού αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε και αντιμετώπισε η κυβέρνηση του, σημείωσε πως «περάσαμε όμως και στιγμές μεγάλης ανάτασης και λαϊκής ευφοριάς».

Μιλώντας για τον εαυτό του, υποστήριξε ότι δεν άλλαξε, αλλά πλέον έχει καλύτερη επίγνωση των δυνατοτήτων της χώρας και των ευρωπαϊκών συσχετισμών.

«Έγινα περισσότερο ρεαλιστής. Δεν άλλαξα όμως τις αξίες και τους στόχους μου. Όταν καλείσαι να πάρεις αποφάσεις για το μέλλον ενός λαού, είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε 2 αρνητικές επιλογές και να διαλέγεις την λιγότερο αρνητική», πρόσθεσε, ενώ παραδέχτηκε πως σε αντίθεση με παλιά σήμερα δεν μπορεί να εναντιωθεί με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε θέματα πχ εργασιακά, ανεργίας.

«Υπολογίσαμε με ρομαντισμό την αντίδραση της Ευρώπης, αλλά δεν ήταν αρκετή η δική μας αποφασιστικότητα»

Απαντώντας σε όλους όσοι τον κατηγορούν ότι δεν προετοιμάστηκε, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είναι αληθές ότι δεν προετοιμαστήκαμε». Παραδέχτηκε όμως με αφοπλιστική, όπως είπε, ειλικρίνεια ότι στο κόμμα του υπολόγισαν με ρομαντισμό την αντίδραση της Ευρώπης! «Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τις συντηρητικές δυνάμεις… Οι αριστερές φωνές δεν ήταν ικανές να αφυπνίσουν τον υπνοβάτη. Δεν ήταν αρκετή η δική μας αποφασιστικότητα, ώστε να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη», πρόσθεσε .

Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην κυβέρνηση Σαμαρά, την κατηγόρησε ότι υπέγραψε συμφωνία με τους δανειστές που δεν έβγαινε, εκτιμώντας ότι θα ήταν απίθανο να ολοκληρώσουν την 5η αξιολόγηση!

«Η διαπραγμάτευση η δική μας ωφέλησε την χώρα! Εξοικονομήσαμε 20 δις πόρους! Βάλαμε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους» συνέχισε, ενώ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν δύσκολοι συμβιβασμοί.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι «περάσαμε τον κάβο, με τις λιγότερες δυνατές πληγές». «Πρέπει να είμαστε προβληματισμένοι, να επουλώσουμε τις πληγές μας», τόνισε, εκτιμώντας ότι υπάρχει πραγματική προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη.

Τι αποκάλυψε για τα σενάρια περί σχεδίου Β

Χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς κάποιων, οι οποίοι λένε πως η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου με τον Γιάνη Βαρουφάκη κόστισε 80 και 100 δις! Ισχυρίστηκε ότι είμαστε η πιο καλά προφυλαγμένη οικονομία στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας την ανάγκη να «ψάξουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ! Γιατί φτάσαμε στην ανάγκη να δανειστούμε;».

Μιλώντας για τα σενάρια περί «σχεδίου Β», o κ.Τσίπρας παραδέχτηκε για ακόμη μια φορά ότι είχε ζητήσει να του δώσουν μια εικόνα για το τι θα συμβεί αν βγούμε εκτός ευρώ, ενώ αποκάλυψε πως το περιεχόμενο αυτής της μελέτης που είχε γίνει για τις επιπτώσεις σε περίπτωση Grexit καθόρισε σημαντικά την μετέπειτα στάση του.

«Οι επιπτώσεις από Grexit θα ήταν οδυνηρές για τα κοινωνικά στρώματα που εμείς θέλουμε να προστατέψουμε! Θα ήταν μια καταστροφή», τόνισε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τις επαφές με την Κίνα και την Ρωσία, όχι για δάνειο για το χρέος, όπως εξήγησε, αλλά για μια "ανάσα" την περίοδο της διαπραγμάτευσης, ωστόσο αποκάλυψε πως η απάντηση των Ρώσων ήταν αρνητική όταν τους ζητήσαμε βοήθεια. «”Θέλουμε να έχουμε στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε δανειακές σας ανάγκες” μας είπαν», αποκάλυψε.

Άφησε αιχμές για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Μέρκελ δεν εμπόδισε την Κίνα από το να δανείσει την Ελλάδα. Είπε επίσης πως ουσιαστικά ο κύριος Βαρουφάκης είχε δώσει την θέση του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν το δημοψήφισμα, αλλά δεν αποχώρησε για να μην περνούσε λάθος πολιτικό μήνυμα στο εξωτερικό, καθώς ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Επίσης, είπε ότι δεν υπήρχε προετοιμασία για ΙΟU, ούτε για εμπλοκή του στρατού σε περίπτωση Grexit.

«O ιστορικός του μέλλοντος θα απέδιδε τις ευθύνες στους προηγούμενους, γιατί άφησαν αθωράκιστη τη χώρα και όχι σε μένα», είπε σε άλλο σημείο.

Τόνισε σε όλους τους τόνους πως ποτέ δεν επεδίωξε το Grexit. «Ποτέ δεν είπα ότι αυτός είναι ο στόχος μου», πρόσθεσε

«Ο συμβιβασμός ήταν δύσκολος. Δεν καταφέραμε πολλές από τις υποσχέσεις μας. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι δύσκολη. Πρέπει όλοι πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να φτιάξουμε μια δίκαιη κοινωνία», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι έρχεται η ανάπτυξη.

Στόχος της κυβέρνησης του, είπε είναι να σταματήσει η μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα σε 5 χρόνια από σήμερα να είναι μια χώρα που θα πατά στα πόδια της και θα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.


«Γιατί έκανα το δημοψήφισμα» - Το καρφί στον Σόιμπλε για τα capital controls

Στο ερώτημα "γιατί έκανε δημοψήφισμα;", υποστήριξε πως το έκανε γιατί «η συμφωνία που είχε στο τραπέζι ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση».

Μιλώντας για το τρίτο μνημόνιο που ήρθε στη συνέχεια, επανέλαβε απαιτεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

«Οι κύριες συντάξεις κρατήθηκαν, δεν εφαρμόστηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δεν πήραμε την πρώτη κατοικία, αλλά ήταν επώδυνος συμβιβασμός το ΕΚΑΣ», πρόσθεσε.

«Το δημοψήφισμα έγινε με την υπόσχεση να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας, ώστε όλα να κυλήσουν πιο ομαλά. Οι δανειστές όμως δεν την τήρησαν (ξεκάθαρο καρφί για τον Σόιμπλε), γι’ αυτό και αναγκαστήκαμε να πάμε σε capital controls », πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι του έδινε συμβουλές ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ωστόσο παραδέχτηκε ότι είχε επαφές μαζί του, όπως και με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζακ Λιου. «Υπήρχε έ��τονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για το θέμα της Ελλάδας. Με συμβούλευαν να κρατήσω την ψυχραιμία μου», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα πότε συνειδητοποίησε ότι “οι εταίροι δεν αστειεύονται αλλά εννοούν το Grexit”, o κ.Τσίπρας αποκάλυψε πως ο ίδιος αισθάνθηκε τον πραγματικό κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όταν γύρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης από μια συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και μου είπε ότι «ο Σόιμπλε μας καλεί να τα βρούμε για φύγει η Ελλάδα από το ευρώ». Ο πρωθυπουργός πάντως υποστήριξε την Α.Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας την στάση της σταθερή. «Δεν ήθελε να αρχίσει να ξηλώνεται η Ευρώπη, ενώ ήταν αυτή Καγκελάριος», είπε.

Στήριξε πλήρως τον Δρίτσα για το θέμα της Cosco

Ο πρωθυπουργός παρείχε στήριξη όμως και στους υπουργούς του, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση του υπουργού Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα και την Cosco, τόνισε πως «ο υπουργός επιχείρησε σωστά να προχωρήσει η συνεργασία, κρατώντας ότι καλύτερο μπορεί για τις εργασιακές σχέσεις».

«Η χώρα έχει αναβαθμισμένο ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική μοιάζει με δέντρο που έχει ρίζες στην δύση αλλά απλώνει κλαδιά στην ανατολή, βορρά και το νότο. Το μονοπάτι που άνοιξε ο Καραμανλής, με την δική μας στρατηγική, έγινε λεωφόρος. Κάναμε επανεκκίνηση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Τουρκία», τόνισε.

Σε ερώτημα για τις διαφωνίες των υπουργών του με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να κοιτά το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας.

«Αριστερή πολιτική σήμερα είναι δουλειές! Αν κάποιος έχει πιο αριστερή πρόταση ας μου τη φέρει», τόνισε.

Δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην κριτική, ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν διαφορές στην κυβέρνηση που όμως επιλύονται.

Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ

Κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι έχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας, επιτέθηκε στον Α. Γεωργιάδη λέγοντας πως νομίζει ότι είναι ακόμη στο ΛΑΟΣ, ενώ εξαπέλυσε πυρά και κατά του προέδρου της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκη, τονίζοντας πως δεν είναι σοβαρή πολιτική να ζητάει εκλογές από την πρώτη μέρα που βγήκε.

Μιλώντας για τις απαιτήσεις των εταίρων, προσπάθησε να καθησυχάσει τον λαό, λέγοντας πως δεν είναι στις προτεραιότητες των δανειστών η μείωση των μισθών, αλλά το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Τι είπε για τις τηλεοπτικές άδειες

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αμαρτωλό τρίγωνο (κανάλια, θαλασσοδάνεια, πολιτικοί), λέγοντας πως δεν μπορεί να έχει άδεια ο περιπτεράς και τα κανάλια όχι!

Στο ερώτημα «γιατί μόνο 4 άδειες;», ο κ.Τσίπρας εξήγησε πως αυτό συνέβη γιατί «με βάση την διαφημιστική πίτα δεν μπορούν να υπάρχουν παραπάνω βιώσιμα σχήματα στην Ελλάδα».

«Δεν κάναμε άλλες αλχημείες, δεν θέλουμε να φιμώσουμε, ούτε να ελέγξουμε», τόνισε, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι «η διαδικασία θα είναι αδιάβλητη. Θα είναι ένα μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε άλλους διαγωνισμούς».

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι θα πάρουν τις άδειες, αρκεί να έχουν χαρτιά νόμιμα και να πληρώνουν φόρους και να τηρούν τους νόμους», ξεκαθάρισε, αποφεύγοντας να κρίνει τους υποψήφιους μνηστήρες των αδειών.

«Εμείς πρέπει να κάνουμε θεσμικές επιλογές. Θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν και θα είναι εντάξει», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι σε όλες τις χώρες, (εκτός από την Ιταλία) είναι περιορισμένος ο αριθμός τηλεοπτικών αδειών.

Τι είπε για την προσφυγική κρίση και την σχέση του με τον κόσμο

Υποστήριξε ότι «η προσφυγική κρίση ήταν εξίσου δραματική με την οικονομική». «Είχαμε την ατυχή συγκυρία να την χειριστούμε παράλληλα με την οικονομική κρίση» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν αισθάνεται άσχημα με τις κλούβες έξω από το Μαξίμου και την Βουλή, δήλωσε ότι πολλές φορές ξεφεύγει κρυφά από τους αστυνομικούς του και βγαίνει βόλτες με τα πόδια έξω από το κοινοβούλιο και στη γειτονιά του, καθώς όπως είπε εξακολουθεί να διατηρεί στενή σχέση με τον κόσμο.

«Δεν έχω χωρίσει με τον κόσμο, θα τον κερδίσουμε ξανά με τα αποτελέσματα μας», σημείωσε.

Μιλώντας για το θερμό επεισόδιο στα Ίμια μεταξύ Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής τον Αύγουστο του 2015, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν φτάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, αλλά μας ανάγκασε να είμαστε στο πόδι».

Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens, τόνισε ότι θα πρέπει κάποιοι να πληρώσουν και πως δεν μπορεί «κάποιοι ��α κάνουν πλακάκια με τους δικαστές για να σταματήσει η δίκη», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει «αυτοκάθαρση».

ΒΙΝΤΕΟ ΣΚΑΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top