Διαψεύδει τον Στουρνάρα ο Σταθάκης: «Δεν χάθηκαν 86 δισ. ευρώ»

«Παρακολουθώ με δέος τη ΝΔ, στην εμμονή της να αναζητά τα αίτια για το πώς φθάσαμε στο 2015»

​Επίθεση εναντίον της ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, κατηγορώντας την ότι δεν καταθέτει καμία απολύτως σοβαρή πολιτική πρόταση και αντ’ αυτού αναλώνεται στην παρελθοντολογία.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε υποστηρίξει πως η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χρέωσαν τη χώρα με επιπλέον 86 δισ. ευρώ.

Αφορμή για την επίθεση του κ. Σταθάκη ήταν η συζήτηση επί της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, την οποία ο ίδιος απέρριψε, «ως μη ρεαλιστική υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες».

«Η κυβέρνηση παρέλαβε μία κατάσταση με οριακό πλεόνασμα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Με εκτίναξη της ανεργίας, συρρίκνωση της οικονομίας της τάξεως του 25% του ΑΕΠ, με 46% "κόκκινα δάνεια" και 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2015. Παρακολουθώ με δέος τη ΝΔ, στην εμμονή της να αναζητά τα αίτια για το πώς φθάσαμε στο 2015, διότι δεν έχει πολιτική. Δεν αποτελεί όμως σοβαρή κριτική προς την κυβέρνησή μας. Περιμένω μια φορά να έρθει η ΝΔ και να μας εξηγήσει πως βγάζει αυτό το κόστος των 86 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ», είπε και πρόσθεσε:

«Από τα 86 δισ. ευρώ του δανείου, τα 50 δισ. ευρώ είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων με νέους ευνοϊκότερους όρους και αποπληρωμή τους σε 30 χρόνια, αντί για πέντε ή έξι χρόνια. Περιλαμβάν��ι επίσης τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν τα χρειαστήκαμε και δεν τα χρησιμοποιήσαμε, ενώ τα 11 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης είχε υποστήριξε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά τα επιδεινώνει τονίζοντας ότι, «με την ενεργοποίηση του "κόφτη", ο λογαριασμός θα φθάσει στα 12 δισ. ευρώ».

«Δεν είστε σε θέση να προσελκύσετε νέες επενδύσεις, να δημιουργήσετε ένα επενδυτικό σοκ στην αγορά. Υλοποιείτε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης Σαμαρά. Κανένα έργο δεν δημιουργείτε, μηδέν είναι οι επενδύσεις το 2015 και το 2016 και πιθανό�� θα είναι και το 2017. Η πολιτική σας στηρίζεται κατά τα 2/3 στην αύξηση των φόρων», είπε.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, Χ. Κατσώτης από την πλευρά του κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι απλώνουν ασπίδα προστασίας στις τράπεζες και στο κεφάλαιο.

«Η πλειοψηφία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα συνεχίσουν να είναι όμηροι των τραπεζών και των όποιων ατέλειωτων εκβιασμών καθώς και των όποιων συνεπειών των νόμων που έχετε ψηφίσει για να τους διασφαλίζουν», είπε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια Κ. Ιγγλέση, σημείωσε πως επί της ουσίας της πρότασης δε θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει, ωστόσο τόνισε πως αν εφαρμοστεί θα κουρεύονταν όλα τα δάνεια αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ζημιές στις τράπεζες.

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, μίλησε για «ξεδιάντροπη υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία εφάρμοσε το επαχθέστερο μνημόνιο, με μέτρα που σφίγγουν τη μέγγενη στο λαιμό των Ελλήνων».

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για πολιτική της κυβέρνησης που δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά περιορίζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και επιβολή νέων φόρων, ενώ ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι τόνισε πως η κυβέρνηση στερείται σοβαρότητας και δε βοηθά με την πολιτική της στη λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

«Για κοντή μνήμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα στ�� οικονομικό αδιέξοδο», μίλησε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης και ο Μ. Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων μίλησε για θέατρο του παραλόγου, αφού το ίδιο κόμμα που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ το 2013, σήμερα ως κυβέρνηση την απορρίπτει μετά επαίνων.

Η πρόταση του ΚΚΕ μεταξύ άλλων προέβλεπε:

-Διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων, από κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα.
-Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, να διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
-Να αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των οφειλών εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
-Από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, να παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top