O κακός χαμός στη Βουλή με την Τσατάνη: "Τι μου ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος"

Τι αναφέρει η επιστολή της Θάνου για την πειθαρχική αγωγή εις βάρος της Εισαγγελέως Εφετών

Να στείλει τη δικογραφία Βγενόπουλου πίσω με «φορτικότητα» επέμεινε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ότι της ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το ίδιο ζήτημα. «Κατά τη η συνομιλία μας μου έτεινε το χέρι ο κος αναπληρωτής και μου είπε “μεταξύ μας τώρα στείλτε τη δικογραφία πίσω και άμεσα”». Όπως συμπλήρωσε η ίδια, αν το είχε πράξει θα είχε κάνει δικονομικά παράβαση καθήκοντος.

Στην παρατήρηση μάλιστα ότι της προέδρου της Επιτροπής Τ. Χριστοδουλοπούλου ότι «εδώ υπάρχουν πρακτικά και καταγράφονται άλλα. Αυτό δεν το είχατε πει σε άλλη απάντησή σας» η κ. Τσατάνη αντέτεινε ότι «τα ίδια έχω πει. Συμπληρώνω τώρα που το θυμήθηκα ότι κλείνοντας η συνάντηση μου είπε αυτό». Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και επιφυλάσσεται να τα καταθέσει ενώπιον των αρμόδιων αρχών.

Ένταση προκάλεσε πάντως η επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, σχετικά με το αίτημα της επιτροπής να αποσταλεί το έγγραφο της πειθαρχικής αγωγής που άσκησε η ίδια σε βάρος της Τσατάνη, καθώς η αντιπολίτευση εκτιμά ότι αφήνει υπαινιγμούς κατά της εισαγγελέως Εφετών και ότι αυτό υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της.

Η επιστολή Θάνου

«Σύμφωνα με άρθρο 98 παρ. 2 νόμου 1756/1988 κώδικας οργανισμού δικαστηρίων η πειθαρχική προδιαδικασία είναι μυστική ενώ η διαδικασία στα δικαστήρια δημόσια. Η εν λόγω μυστικότητα προδικασίας είναι για την προστασία του εγκαλούμενου μέχρι να αποδειχτεί η κατηγορία. Κατά την άποψή μου σε πρώτο στάδιο και πριν τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης προχωρήσουν σε όποια ενέργεια πρέπει η ίδια η κα Τσατάνη υπέρ της οποίας λειτουργεί η μυστικότητα να δηλώσει ενώπιόν σας αν συναινεί για την εκ μέρους μου χορήγηση της σε βάρος της ασκηθε��σας πειθαρχικής αγωγής για να διευκολύνει το έργο σας αφού η διερεύνηση του ζητήματος προκλήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά της ίδιας της κας Τσατάνη» αναφέρει η επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου την οποία ανέγνωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Απευθύνεται στη Βουλή κι αναπτύσσει τη θεωρία ότι η μυστικότητα της πειθαρχικής διαδικασίας είναι ιδιωτικού χαρακτήρα υπόθεση δεν αντιλαμβάνεται ότι η μυστικότητα είναι θεσμική εγγύηση για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» ανέφερε ασκώντας κριτική στην κ. Θάνου ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ξεπέρασε τα όρια της αρμοδιότητάς της η κα Θάνου» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου. Κριτική στην κ. Θάνου άσκησε από τη ΝΔ και ο Μ. Βορίδης ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι οργανώνονται ευθείες παραβιάσεις του Δικαίου προς χάριν της αντιδικίας Θάνου – Τσατάνη.«Είναι απίστευτα καινοφανή και πρωτοφανή όσα λέει η κ. Θάνου με την επιστολή της» υποστήριξε.

Κόκκαλης: Να τεθεί και το ζήτημα της Siemens

Από πλευράς ΑΝΕΛ ο κ. Β. Κόκκαλης ζήτησε από την κ. Τσατάνη να συναινέσει να δοθεί στη δημοσιότητα η πειθαρχική αγωγή εις βάρος της προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Επιτροπής, ενώ έθεσε και το θέμα της Siemens. «Κυρία πρόεδρε υποβάλλω αίτημα μετά τη λήξη ακρόασης κ. Τσατάνη να ασχοληθούμε με την υπόθεση της Siemens γιατί από λάθη και παραλείψεις, σκόπιμα ή όχι δεν το ξέρω, της δικαιοσύνης, οδηγούνται σοβαρά αδικήματα σε παραγραφή» ανέφερε.��

Aίτημα Τσατάνη για κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με Θάνου-Παπαγγελόπουλο-Παντελή

«Ενάγομαι πειθαρχικά γιατί εκτέλεσα στο ακέραιο το καθήκον μου έχω εκτελέσει σύννομα τις έννομες παραγγελίες προισταμένων μου Κουτζαμάνη και Νικολάου κι επειδή έχω τηρήσει σχολαστικά το άρθρο 35» τόνισε η κ. Τσατάνη και πρόσθεσε ότι δεν έχει να κρύψει κάτι σε σχέση με την πειθαρχική αγωγή εις βάρος της και πως συναινεί να την στείλει η κ. Θάνου στην Επιτροπή, αν το θεωρεί σύννομο, υποβάλλοντας όμως αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση ακρόαση με την κ. Θάνου, τον αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή και τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως και με άλλους δικαστικούς λειτουργούς. Η κ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι το αίτημα θα εξεταστεί, αλλά είναι πρώιμο σε αυτό το στάδιο.

Οι ερωτήσεις Βορίδη και οι απαντήσεις Τσατάνη γιατί επέμεινε ο Παπαγγελόπουλος

Σε ερώτηση Μ. Βορίδη για το αν για τη δικογραφία Βγενόπουλου είναι αρμοδιότεροι οι εισαγγελείς διαφθοράς η κ. Τσατάνη απάντησε:

«Ο νόμος 4139/2013 δεν έχει δώσει την αποκλειστική αρμοδιότητα στους εισαγγελείς διαφθοράς για άσκηση ποινικής δίωξης, απλά δίνει το συγκεκριμένο άρθρο 35 παράλληλα αρμοδιότητα στους εισαγγελείς διαφθοράς και στους ιεραρχικά ανώτερους εισαγγελείς. Άρα δεν καταργείται η ιεραρχία».

Σε ερώτηση του ίδιου βουλευτή για το ποιος κατά την γνώμη της ήταν ο λόγος για αυτή την στάση του κ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Τσατάνη απάντησε ότι όταν έγινε η συνάντηση στο γραφείο του «πίστευα ότι υπήρχε κάποια παραπλάνηση και είχα στοχοποιηθεί, όμως διακρίβωσα ότι είναι απόλυτος στη γνώμη του ότι έχω αφαιρέσει τη δικογραφία και δεν έχει περιοριστεί στο ότι ενδεχομένως έχω διαπράξει σφάλμα, αλλά έχει αποκρυσταλλώσει την πεποίθησή του και αξιώνει να επιστρέψω την δικογραφία από εκεί που την αφήρεσα, ένα βήμα πριν την δίωξη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό έγινε με «φορτικότητα» εκ μέρους του.

Όταν ο κ. Βορίδης επανήλθε και την ρώτησε αν «η πρόθεσή του ήταν ότι δεν ήθελε να χειριστείτε την υπόθεση διότι πίστευε ότι δεν θα ασκήσετε δίωξη» η εισαγγελέας εφετών απάντησε: «Η φορτικότητά του προς εκεί αποσκοπούσε και οδηγούσε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top