Μπαράζ δηλώσεων και κόντρες για τον εκλογικό νόμο - Στους 197 έφτασε (;) ο πήχης των ψήφων

Γεννηματά: Τα παιχνίδια τέλος - Δεν ψηφίζω αποσπασματικές ρυθμίσεις

Μπαράζ δηλώσεων και κόντρες για τον εκλογικό νόμο - Στους  197 έφτασε (;) ο πήχης των ψήφων

Μπαράζ δηλώσεων υπήρξε σήμερα από αρχηγούς και στελέχη κομμάτων σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως αν δεν υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει πάνω από 200 ψήφους ώστε να ισχύσει άμεσα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις υπερψηφίζουν σίγουρα τον εκλογικό νόμο οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ , οι 9 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και οι Νικολόπουλος- Θεοχαρόπουλος. Αν υπέρψηφίσουν και ΚΚΕ (15 βουλευτές) και Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές), ο αριθμός ανέρχεται στους 197.

Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε

Σήμερα το απόγευμα επανέλαβε σε γραπτή της δήλωση η Φώφη Γεννηματά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει αποσπασματικές ρυθμίσεις στο θέμα του εκλογικού νόμου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι επιδιώκουν το κομματικό όφελός τους και όχι την εθνική συνεννόηση για τη χώρα. «Συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι. Κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση. Ξεκαθαρίζουμε για μία ακόμα φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν» επισημαίνει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κ. Γεννηματά προσθέτει: «Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών. Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόκληση-πρόσκληση για πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου και διάλογο με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που ήδη διατυπώσαμε. Σε κάθε περίπτωση, αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε από όπου κι αν προέρχονται. Τα διλήμματα είναι υπαρκτά, αλλά αφορούν Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τα παιχνίδια τέλος».

Θεοδωράκης: Να μην διορθώσουμε τα λάθη με νέα λάθη

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γνώμη» της Πάτρας, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση και «όχι να διορθώσουμε τα λάθη με νέα λάθη».

Προηγουμένως σήμερα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 για τη χθεσινή του συνάντηση με τον Α. Τσίπρα γα τον εκλογικό νόμο: «Είπα στον πρωθυπουργό να καταργήσει το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και να προσθέσει διάταξη ότι ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή θα πρέπει να πάρει 1% σε περισσότερες απο 7 διοικητικές περιφέρειες».

Ο κ. Νικολόπουλος πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την απάντηση που μου έδωσε ο πρωθυπουργός δεν συντρέχουν λόγοι για να αρνηθεί κάποιος πολιτικός αρχηγός αυτή την πρόταση. Θα ψηφίσω τον εκλογικό νόμο».

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής δήλωσε πάντως σήμερα το πρωί στον Σκάι ότι δεν αλλάζει το όριο του 3%, αν και κυβερνητικές πηγές επισήμαναν χθες ότι μετά την άρνηση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, θα μπορούσε να εξεταστεί η αλλαγή του ορίου του 3%.

Η υφυπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) δήλωσε στο Mega ότι «αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην απλή αναλογική και στη δυνατότητα της διακυβέρνησης της χώρας», αλλά πρόσθεσε ότι σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει το όριο του 3% και «πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες να σπάσουν».

Κουμουτσάκος: Δεν μπαίνουμε σε παζάρια

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτάκος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε για τα σενάρια σχετικά με το 3% και το μπόνους:

«Δεν μπαίνουμε σε παζάρια. Έχουμε καταθέσει την θέση μας. Ο νόμος πρέπει να έχει αναλογικότητα και κυβέρνησιμότητα. Ο παρών νόμος τα εξασφαλίζει». Ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η ΝΔ μπορεί να συζητήσει μόνο για την ψήφο των αποδήμων και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. «Δεν μπαίνουμε σε παζάρια και τερτίπια. Όπως ακριβώς το είπε ο κ. Κουρουμπλής, η ακυβερνησία να μην εξελιχθεί σε εθνικό έγκλημα». Ο ίδιος δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι «έχουμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα 3 ��ρεις μεταλλάξεις, πρώτα ήταν η τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή υπουργού Εσωτερικών, ότι εάν νομοθετήσουμε την απλή αναλογική, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ. Αυτή είναι η αρχική θέση. Μετά μετατέθηκε η απλή αναλογική… Τώρα υπό την πίεση των αρνητικών εξελίξεων δηλαδή, της μη επίτευξης, των απαραίτητων ψήφων, αλλάζουνε...».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top