ΟΛΑ όσα είπαν Τσίπρας-Ομπάμα για χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ-Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους-Πρώτη ανάρτηση: 09/07/2016 17:32

​Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας εστιάστηκε στο θέμα του χρέους, του μεταναστευτικού και του Κυπριακού.

tsipras_obama1.jpg

Για το χρέος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στο θέμα του χρέους είπε ότι πρέπει να λυθεί και ότι η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του IMF, λέγοντας ότι το ένα πακέτο που αφορά τα μέτρα δεν μπορεί γίνει δεκτό ενώ αντιθέτως γίνεται δεκτό από την ΕΕ και ότι οι προτάσεις για το χρέος δεν προχωρούν, με υπαιτιότητα της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Αθήνα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου για τη συνέχιση των συζητήσεων που είχε με την ελληνική πλευρά, έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις πάνω στο χρέος. Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη.

tsipras_obama2.jpg

Για το Κυπριακό

Ο κύριος Τσίπρας, τόνισε ότι δύο κοινότητες μπορούν να φτάσουν σε λύση αλλά όμως θα πρέπει να φύγουν οι ξένοι στρατοί από το νησί και να καταργηθούν οι εγγυήσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο που παίζει η Ελλάδα για την εξεύρεση και επίτευξη λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι και οι ΗΠΑ, θα ασκήσουν την επιρροή τους για να υπάρξει λύση.

tsipras_obama4.jpg

Για το Προσφυγικό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο, τα όσα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας φιλοξενούνται 60.000 άνθρωποι και ο ελληνικός λαός με αλληλεγγύη αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει το ρόλο του ώστε να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών και να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο Ομπάμα, εξήρε τον ρόλο και τη στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.

Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει μια ειδική ατζέντα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και ζήτησε στήριξη και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου για συνάντηση

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και ο Πρόεδρος Ομπά��α ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

"Ο Πρόεδρος εξήρε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μια μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Παρέμβαση Τσίπρα για ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με αντικείμενο την "Προβολή Σταθερότητας" (Projecting Stability), αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές - επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας - έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ανησυχεί την Ελλάδα και την επηρεάζει άμεσα, όπως εξάλλου και όλους τους Συμμάχους ασχέτως γεωγραφίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS.

Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο σε σχέση με την επιχείρηση της ΕΕ Sophia, επισήμανε ότι αυτή είναι αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στηρίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top