Κατρούγκαλος: Τρεις «φυλές» στη ΝΔ – Οι ακροδεξιοί,τα «φυντάνια» του Σαμαρά και οι καραμανλικοί

Τι είπε για τα εργασιακά

​Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρόκειται για τρεις διαφορετικές φυλές, από τις οποίες οι δύο είναι σε έναν αταίριαστο γάμο, ενώ η τρίτη κοιτάζει. Από τη μία πλευρά είναι οι ακροδεξιοί, οι προσθήκες από το ΛΑΟΣ και τα "φυντάνια" του Σαμαρά, που συνεργάζονται με το φαινομενικά κυρίαρχο σήμερα νεοφιλελεύθερο μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, είναι η παραδοσιακή καραμανλική Δεξιά. Εν πολλοίς, είναι ξένοι στο ίδιο κόμμα, δεν έχουν δεσμούς και ιδεολογική συγγένεια», είπε.

Εκτός όμως από το τι συμβαίνει στα… ξένα χωράφια, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρ��ηκε και στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απένταντι στους δανειστές στο θέμα των εργασιακών.

Μιλώντας στο Κόκκινο, τόνισε πως υπάρχουν τρία βασικά θέματα, ένα που θέτει η ελληνική πλευρά για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δύο που θέτουν οι δανειστές για τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Επανέλαβε ακόμα πως δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί κοινή θέση της ελληνικής πλευράς σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε να απομονωθούν ξανά οι φωνές των δανειστών (και κυρίως του ΔΝΤ), όπως έγινε εφικτό και στη διαπραγμάτευση για το ��σφαλιστικό. Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση ώστε να υπάρξει ένα ελάχιστο συμφωνίας», είπε και πρόσθεσε:

«Από το 25% της αδήλωτης εργασίας, εντελώς "μαύρη" είναι μόνο το 15%, καθώς είναι εκτενές το φαινόμενο να εργάζονται κάποιοι πλήρες ωράριο (και υπερωρίες) ενώ είναι δηλωμένοι ως ημιαπασχολούμενοι με 4ωρη εργασία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν αμείβονται κανονικά, πρόκειται για μία εργασιακή ζούγκλα που αφορά κυρίως τους ίδιους τους εργαζόμενους, πέρα από τη ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές που δεν καταβάλλονται. Το υπουργείο προωθεί την αντιμετώπιση του φαινομένου με τρεις τρόπους: την ενίσχυση του προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας, τη νομοθέτηση αυστηρότερων αλλά και εξορθολογισμένων προστίμων (τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) και την ενσωμάτωση στο πλαίσιο των δοκιμασμένων και πετυχημένων πρακτικών που συστήνει ο ILO».

Τέλος αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ σημείωσε πως η κατάργησή του δεν ήταν απόφαση της κυβέρνησης.

«Ήρθε από τη συμφωνία με του δανειστές το περασμένο Καλοκαίρι, δεν είναι από αυτά που ψηφίσαμε με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ο στόχος μας ήταν να βρούμε καλύτερα μέτρα για το μέλλον και το καλύτερο, κατά τον ίδιο, ήταν η εφαρμογή της Εθνικής Σύνταξης, που αποδίδεται χωρίς έλεγχο εισοδημάτων, όπως συμβαίνει σήμερα με το ΕΚΑΣ. Το πρόβλημα παραμένει μέχρι το 2018, οπότε θα ισχύσει το νέο πλαίσιο και αναζητούμε περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η μείωση της συ��μετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη από το 25% στο 10% που αποφασίσαμε. Όταν το 2018 θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός με την Εθνική Σύνταξη, αυτή θα είναι μεγαλύτερη και οι πρώτοι άμεσα κερδισμένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top