Άνοιγμα στα κόμματα της Αντιπολίτευσης έκανε ο Κουρουμπλής

«Δεν συμφωνώ με την απλή αναλογική, αλλά πειθάρχησα»

​Άνοιγμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ώστε να βρεθούν οι 200 ψήφοι για να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως μετέδωσε και το star.gr, o κ. Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους, ενώ με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%.

«Είναι τίμιο, καθαρό και σοβαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο. Ξέρετε καλά ότι αυτοί που κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ΝΔ έφερναν τους εκλογικούς νόμους την τελευταία στιγμή για να ρυθμίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της», είπε κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

Κατηγόρησε μάλιστα την ΝΔ για «σκουριασμένες σκέψεις», όπως είπε και για «πολιτικό λόγο που διακατέχεται από υποκρισία».

«Η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε για πολλά χρόνια και αντί να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί γιατί ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση, και να βρει νέα επιχειρήματα και σκέψεις μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός ζήτησε εκλογές. Μπορεί να είναι έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά ως πρώτο δείγμα λέει ότι θα καταργήσει αυτόν τον εκλογικό νόμο και θα επαναφέρει τον προηγούμενο εκτρωματικό με τον οποίο υπήρχαν νομοί όπου το πρώτο κόμμα έβγαζε τέσσερις βουλευτές και τα άλλα κόμματα ούτε έναν», είπε και πρόσθεσε:

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με προσωπείο. Ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών, ποιος σας ρωτάει, ποιος σας ρωτούσε ποτέ; Ο βουλευτής ζει το μαρτύριο να κουβαλάει το σταυρό των επικρίσεων, ενώ κανείς δεν τον έχει ρωτήσει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Χρειάζεται να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουν νέοι θεσμοί όπου ο βουλευτής θα έχει ρόλο. Αυτό μπορεί να γίνει με την απλή αναλογική και τα πράγματα θα λειτουργήσουν διαφορετικά».

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ακόμα πως συμφωνεί με την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν στο πολιτικό σύστημα.

Απευθυνόμενος τέλος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησε τη βοήθειά τους για να βρεθούν οι κοινοί τόποι και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

«Οι στιγμές είναι ιστορικές. Επιτέλους ύστερα από χρόνια υπάρχει μια πρόταση που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για μεγαλύτερη διαφάνεια, να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία και να εμπεδωθεί η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top