Μητσοτάκης: «Δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος»

«Δε θα συγκυβερνήσω ποτέ με τον Τσίπρα»

Μητσοτάκης: «Δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος»

​Την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για το καλό της Ελλάδας εξέφρασε σε ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν ξέρω αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη στην Ελλάδα, όποτε και να γίνουν θα είναι μια καλή και όχι κακή εξέλιξη για τη χώρα. Το κόστος μιας προεκλογικής περιόδου θα είναι μικρότερο από το όφελος για την Ελλάδα. Η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι περισσότερος λαϊκισμός, αλλά ορθός πολιτικός λόγος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αν και διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Α. Τσίπρα αν χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσω να συγκυβερνήσω με τον κ. Τσίπρα, γιατί μας χωρίζει άβυσσος. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους όσοι ενδεχομένως φαντασιώνονται ένα τέτοιο σενάριο, ότι εάν αυτό συνέβαινε θα είχαμε αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή», τόνισε.

Αναφερόμενος μάλιστα στις αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Παρουσιάζει ένα σχέδιο, το οποίο περίπου προσομοιάζει με ένα πραξικόπημα που έχει εκπονηθεί από κάποιους χωρίς να έχουν ακόμη δοθεί απαντήσεις. Γι' αυτό και εμείς ζητάμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, τι ακριβώς έγινε αυτούς τους πρώτους 6 μήνες του 2015».

Αποκάλυψε ακόμα πως στις επαφές του με ξένους πολιτικούς και στελέχη της αγοράς εισπράττει μια δυσφορία, τονίζοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας και των πολιτικών της.

«Είναι ένας δρόμος μακρύς, οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο για να σφυρηλατηθούν. Είμαι πολιτικός με διαδρομή, έχω αποδείξει ότι δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος, δεν είμαι λαϊκιστής», είπε και πρόσθεσε:

«Εμείς ψηφίσαμε ένα πλαίσιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που υποστηρίζουμε όχι γιατί είναι στο μνημόνιο, όχι γιατί μας τις επέβαλαν οι Γερμανοί ή οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί είναι σωστές για τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη διαφωνία του για τα μέσα που επέλεξε ο Α. Τσίπρας για να υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, ενώ πρότεινε μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2% σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο επιθετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

«Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις όχι γιατί μας τις επέβαλε κάποιος. Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές (…) Η κυβέρνηση Τσίπρα, ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια διαφορετική κυβέρνηση», είπε.

Αναφερόμενος ακόμα στις σχέσεις του με τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Χτίζω κλίμα εμπιστοσύνης. Θέλω να γνωρίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι ότι μπορούν να με εμπιστευτούν. Δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος που θα κάνει δημοψηφίσματα και μετά θα κάνω το όχι, ναι. Θέλω να ξέρουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό».

Επεσήμανε μάλιστα ότι ο λαϊκισμός περισσεύει στην ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, τονίζοντας:

«Εγώ ενθάρρυνα το δικό μου κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι θα πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή, για να καταλάβει ο Έλληνας στα Γιάννενα που βλέπει τις Βρυξέλλες από μεγάλη απόσταση τι σημαίνει ΕΕ. Να δώσουμε προτεραιότητα σε συγκεκριμένα πρότζεκτ που θα δείξουν ότι η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει τελικά όφελος για την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι η εμβάθυνση της ΕΕ πρέπει να είναι πιο στοχευμένη».

Τέλος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πιστεύει στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

«Καταρχήν υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Του ευρώ και των 27 πλέον μελών. Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι πώς θα κάνουμε τη ζώνη του ευρώ να δουλεύει ουσιαστικά και αποτελεσματικά χωρίς τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Από εκεί και μετά, για μένα η συζήτηση για μια Ευρώπη της μεταβλητής γεωμετρίας, ειδικά μετά το Brexit, θα υπονομεύσει τη συνοχή της Ευρώπης, δεν θα την υποστηρίξει», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top