Εκλογικός νόμος:ΑΛΛΑΓΕΣ στο παρά 1'για να βρεθούν 200 ψήφοι-Η μάχη και οι αντιδράσεις

Σε ξεχωριστά άρθρα τελικά η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από την διατήρηση του ορίου του 3%-Πρώτη ανάρτηση:21:31

​Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.
Με την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής κα��έθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους, ενώ με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%.
Επίσης, σύμφωνα με την νομοτεχνική βελτίωση, η ψήφος στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, ενώ τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές, εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αλλαγή αυτή της κυβέρνησης συνιστά κίνηση για να διευρύνει τα κόμματα που θα στηρίξουν τις αλλαγές του εκλογικού νόμου.
Ήδη το ΚΚΕ, δια του Χρ. Κατσώτη δήλωσε ήδη ότι ενώ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, θα υπερψηφίσει και την διάταξη για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους, όπως και το ακροτελεύτιο άρθρο για την έναρξη ισχύος του εκλογικού νόμου, το οποίο αν συγκεντρώσει τις 200 ψήφους, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές (επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με την διατήρηση του 3%).
Στόχος της κυβέρνησης με τις αλλαγές είναι να βρει συνολικά 200 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΚΚΕ- ΕΚ), πράγμα δύσκολο, καθώς ακόμη και εάν συνταχθεί η Χρυσή Αυγή τα κουκιά δεν βγαίνουν. Τόσο η ΝΔ, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη(ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εκτός του Θανάση Θεοχαρόπουλου), το ΠΟΤΑΜΙ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Στάθης Παναγούλης έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν.
"Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ισότιμη αντιπροσώπευση του λαού στο κοινοβούλιο" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ , Γιάννης Γκιόλας, κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Συνεχίζοντας ο κ.Γκιόλας τόνισε ό��ι, "η απλή αναλογική προάγει την σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας που ενισχύουν την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή". "Δεν αποσκοπούμε σε μικροκομματικά οφέλη, δεν νομοθετούμε ευκαιριακά", ανέφερε μεταξύ άλλων.
Βορίδης: Ψηφίζετε την ακυβερνησία
"Ψηφίζετε την ακυβερνησία και επιδιώκετε να μην υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης", είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης και υποστήριξε ότι, με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, είναι δυνατή μόνο η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή τεσσάρων μικρότερων.
Συνεχίζοντας απέδωσε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην διαπίστωση του κυβερνώντος κόμματος "ότι χάνει την ηγεμονία του και την αγωνία για το ρόλο του μετά τις επόμενες εκλογές".
"Γιατί δεν φέρνετε την κατάτμηση των περιφερειών και την ψήφο των ομογενών που θα μπορούσε να υπάρξει ευρεία συμφωνία;" διερωτήθηκε ο κ.Βορίδης και εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
"Στις εκλογές αυτές η Ν.Δ θα έχει την πλειοψηφία θα καταργήσει αυτό το νόμο και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ" κατέληξε.
Σκανδαλίδης: Μικροκομματικός καιροσκοπισμός - Να αποσύρετε το νομοσχέδιο
Να αποσύρει το νομοσχέδιο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κ.Σκανδαλίδης, προτείνοντας να συσταθεί διακομματική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί έναν καλύτερο εκλογικό νόμο από αυτόν που εισηγείται η κυβέρνηση (που θα περιλαμβάνει κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και ψήφο των ομογενών). Ο κ.Σκανδαλίδης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να αποσυνδέονται οι αλλαγές του Συντάγματος από τον εκλογικό νόμο;» και «γιατί επισπεύδετε την διαδικασία αυτή εν μέσω μέτρων, περικοπών και νέων μετώπω�� που θα ανοίξουν από τον Σεπτέμβριο στα εργασιακά;».
«Θέλουμε τον διάλογο. Δεν θεωρούμε ότι είναι ένας αντιπερισπασμός, αλλά πρέπει να έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε σοβαρά», είπε καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αντί να κάνετε μια διακομματική επιτροπή που να συζητήσει εξαντλητικά και να αναζητήσει κοινούς τόπους και να συνθέσει, ξαφνικά εμφανίζετε αυτό το φτωχό νομοθέτημα που αναφέρεται σε δυο αριθμούς». «Δεν αξίζει σε αυτή τη φάση, με αυτά τα προβλήματα, αυτού του τύπου η αντιμετώπιση», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης κάνοντας λόγο για «μικροκομματικό καιροσκοπισμό», ενώ κριτική άσκησε και στην προσέγγιση της ΝΔ: «Ο άλλος μονομάχος, ο επίδοξος πρωθυπουργός, ��έει ότι μόλις έρθουν στην κυβέρνηση θα τον καταργήσουν για να επαναφέρουν τις 50 έδρες μπόνους. Οποιαδήποτε προσπάθεια να επανέρθουμε στο παλαιότερο σύστημα πρέπει να βρει τους πάντες αντίθετους», είπε χαρακτηριστικά. Και δήλωσε ότι ως ΠΑΣΟΚ «θα πούμε όχι επί της αρχής για τον μικροκομματικό καιροσκοπισμό και την αποσπασματική αντιμετώπιση».
Τα υπόλοιπα κόμματα
Ο Κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι αναφέρθηκε στον κίνδυνο σε περίπτωση εφαρμογής του νόμου –είτε από τις επόμενες είτε από τις μεθεπόμενες εκλογές– να προκύψει πλήρης πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης. «Δεν συνιστά καμία μεταρρύθμιση, καμία πρόοδο, καμία εκπλήρωση υπεσχημένων. Από ένα απαράδεκτο μίγμα απλής αναλογικής και πλειοψηφικού, που έχουμε σήμερα, το οποίο εξασφαλίζει μεν κυβέρνηση, αλλά στρεβλώνει σε απίστευτο βαθμό την λαϊκή έκφραση ειδικά στις μεσαίες και μικρές περιφέρειες, πάμε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτικά κίνηση, η οποία φέρνει την πολιτική αστάθεια πάρα πολύ κοντά», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε διά του Γ. Καρρά δήλωσε ότι επί της αρχής «είμαστε θετικοί».
Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Β. Κόκκαλης δήλωσε με την πρόταση της κυβέρνησης θεσπίζεται ένας δίκαιος εκλογικός νόμος.
Όσον αφορά την στάση της Χρυσής Αυγής ο Ι.Λαγός δήλωσε ότι «θα μελετήσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα (το νομοσχέδιο) και θα ψηφίσουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top