Ποιος είπε ότι τέλειωσε η κρίση; Νέα μέτρα ζητά από Ισπανία και Πορτογαλία η Κομισιόν

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

​Επικύρωση των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όχι όμως και προτάσεις επί κυρώσεων, περιέχει τελικά η απόφαση της Κομισιόν για τις δύο χώρες, την οποία παρουσίασαν οι επίτροποι Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν ουσιαστικά επιβεβαίωσε γραπτώς ότι η Πορτογαλία δεν διόρθωσε το υπερβολικό έλλειμμά της μέχρι την προθεσμία του 2015 και ότι η Ισπανία είναι απίθανο να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμά της υπό την προθεσμία του 2016 γι' αυτό και ζητά από τις δύο χώρες πρόσθετα... δημοσιονομικά μέτρα.

Οι συστάσεις αυτές θα πάνε τώρα στο Συμβούλιο των κρατών μελών και αναλόγως της απόφασης του, η Κομισιόν θα πρέπει μέσα σε 20 ημέρες να υποβάλει την πρόταση για την επιβολή προστίμου. Για το πρόστιμο η Κομισιόν δύναται να συστήσει στο Συμβούλιο να μειώσει το ποσό ή να το ακυρώσει τελείως. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω έκτακτων οικονομικών περιστάσεων ή μετά από αιτιολογημένη αίτηση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν εντός 10 ημερών.

Η Κομισιόν αναγνωρίζει πάντως ότι και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν.

Για "έξυπνη" εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας κάλεσε το Συμβούλιο των κρατών μελών, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί επεσήμαναν με νόημα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη κάνει πολλές θυσίες και μόλις έχουν βγει από την οικονομική κρίση, μειώνοντας την ανεργία και επιστρέφοντας στην ανάπτυξη. Σημείωσαν δε πως «ο σκοπός της σημερινής απόφασης δεν είναι να ανατρέψουν αυτήν την πορεία».

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού με τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές για να καθορίσουμε την καλύτερη διαδρομή μπροστά. Η μείωση του υψηλού ελλείμματος και του χρέους είναι μια προϋπόθεση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου.

Στο ίδιο μήκος έκανε δηλώσεις και ο Επίτροπος Οικονομικών, Π.Μοσκοβισί. «Εμείς θα συνεργαστούμε με την Ισπανία και την Πορτογαλία για την επίτευξη μιας κοινής αντίληψης των πολιτικών δεσμεύσεων που θα πρέπει να γίνουν. Είναι τώρα στα χέρια των Υπουργών του ECOFIN να προσδιορίσουν τις επόμενες εξελίξεις», πρόσθεσε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top