Το Μαξίμου μιλά για όλα! Τι θα γίνει με χρέος, εργασιακά, αξιολόγηση, τηλεοπτικές άδειες

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τα καυτά ανοιχτά θέματα

​Γεμάτοι αισιοδοξία επέστρεψαν από την Κίνα ο Α. Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνόδευαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν με τους δημοσιογράφους για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, αλλά και για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το Μαξίμου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εργασιακά

Όσον αφορά στα εργασιακά και τη δύσκολη διαπραγμάτευση που έρχεται τον Σεπτέμβριο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνι��αν πως δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο αβεβαιότητας.

«Είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους και όχι περαιτέρω ευελιξία», τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που όπως έλεγαν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, καθώς αυτές είναι κατοχυρωμένες και στο σύνταγμα της Γερμανίας, επομένως δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα.

Σημείωναν ακόμα ότι κανείς δεν ζητά ομαδικές απολύσεις και εκτιμούσαν πως θα καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό, όπου θα αποφασίζει μια ανεξάρτητη αρχή για το θέμα κοινή συναινέσει με συνδικάτα και εργαζομένους.

Τηλεοπτικές άδειες

Όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, οι κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως η λύση των τεσσάρων αδειών έχει προκύψει από τη διαφημιστική πίτα, δεν απέκλειαν όμως στο μέλλον ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, με την προϋπόθεση όμως ότι θα αυξηθεί και η διαφημιστική πίτα. Επεσήμαναν μάλιστα ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

«Ση��ώθηκε ένας κουρνιαχτός σε σχέση με την Κομισιόν και η Κομισιόν τους έστειλε μια αποστομωτική απάντηση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επίσης. Και εκεί που όλοι έλεγαν ότι ο διαγωνισμός θα είναι παρωδία έχουμε 11 και όλους όσοι τον επικρίνουν να συμμετέχουν. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο», ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και συνέχιζαν:

«Σε όλους τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς είναι πολλοί οι υποψήφιοι και όσοι περισσότεροι οι υποψήφιοι τόσο πιο ψηλά πηγαίνει. Αν είχαμε περισσότερες άδειες θα είχαμε πολύ χαμηλά τιμήματα. Με 4 άδειες θα πάρει πολύ περισσότερα χρήματα το ελληνικό δημόσιο. Αν είχαμε 11 άδειες θα έδιναν μόνο το πλαφόν τίποτα άλλο. Δεν θα έμπαιναν στον διαγωνισμό.Η λογική των 4 αδειών δεν είναι της λογικής “πόσες μας λείπουν τόσες θα βάλουν”. Είναι η λογική της διαφημιστικής πίτας. Έχουμε κάνει μια ανάλυση κόστους οφέλους και βλέπουμε ότι είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ετησίως είναι το κόστος και είναι 200 εκατομμύρια η δια��ημιστική πίτα άρα θα πάμε 4 άδειες. Αν κάποια στιγμή αυξηθεί η διαφημιστική πίτα και γίνει 250 – 300 ενδεχομένως να έχουμε βιώσιμα σχήματα και περισσότερα. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε με τα ελληνικά δεδομένα περισσότερα βιώσιμα σχήματα».

Εκλογικός νόμος

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Επικαλούμενες μάλιστα τον Μάο Τσε Τουνγκ, σημείωναν με νόημα:

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

«Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν, τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η Αριστερά γι’ αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε», τόνιζαν και πρόσθεταν:

«Ο στόχος μας επαναλαμβάνω είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσ��υμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργου ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές».

Κατηγόρησαν μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι κρατούν μια στάση που δείχνει αναξιοπιστία, ενώ αποκάλυψαν και τη συζήτηση που είχαν ο Α. Τσίπρας με τον Κ. Μητσοτάκη.

«Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για το πώς θα πάμε στη συνταγματική αναθεώρηση. Ο Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι; Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω», τόνιζαν.

Δεύτερη αξιολόγηση

Όσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς όσο πιο γρήγορα τρέξει η ελληνική πλευρά, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση και να κερδίσουμε αξιοπιστία στις αγορές.

«Εμείς θέλουμε τον Οκτώβριο να κλείσει. Τον Ιούλιο θα έρθει στην Αθήνα ο Μοσκοβισί για να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει καλύτερο micro management. Από τη στιγμή που συμφωνούμε στους στόχους και στις στρατηγικές να μην μπλοκάρουμε στα μικρά ζητήματα. Εμείς την επίσπευση την θέλουμε ανεξαρτήτως Brexit και ανεξαρτήτως εξελίξεων», σημείωναν χαρακτηριστικά κύκλοι του Μαξίμου.

Χρέος

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση και για το χρέος, καθώς όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα εξετάσει τη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου, συνεπάγεται πως θα γίνει συζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά σε μεσοπροθερσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, αλλά συγκεκριμένα άμεσα μέτρα δεν έχουν προσδιοριστεί. Το ΔΝΤ το θεωρεί ως πραοαπαιτούμενο για να συμμετάσχει. Το ΔΝΤ λέει ότι για να βάλω από τη τσέπη μου λεφτά θέλει να υπάρχει σταθερή ανάλυση της αποπληρωμής του χρέους», τόνιζαν.

Όσο για τους στόχους στο πλεόνασμα, παραδέχθηκαν ��τι τους στόχους θα τους πιάσουμε μια μόνο φορά το 2018, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αθήνα έχει τονίσει στους θεσμούς πως το να λέμε ότι πρέπει διαρκώς να έχουμε αυτά τα πλεονάσματα είναι παραμύθι.

«Δεσμευόμαστε ότι για πρώτη φορά ως Έλληνες να πετύχουμε κάτι που υποσχόμαστε ότι θα πιάσουμε 3,5% σε κανονικές συνθήκες. Αλλά ελάτε τώρα να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε και να δούμε την επόμενη δεκαετία τι θα έχουμε για στόχο σοβαρό που θα είναι 1,5 – 2%. Το ίδιο λέει και το ΔΝΤ σε αυτό. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να το συζητήσει πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Έλα όμως που ο Γκάμπριελ θέλει να το συζητήσει πριν», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Για την πρόταση Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%

«Έλ�� γιαγιά μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου. Και ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας έφεραν συμφωνίες 4,5% και 6%. Και έρχονται τώρα και λένε… Όταν δώσαμε τη μάχη να το πάμε μέχρι 3,5% έλεγαν πως πάμε τη χώρα στα βράχια. Προφανώς πρέπει να πάμε στο 1,5% - 2% δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Τέλος όσον αφορά στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και την ενδεχόμενη συνεργασία του με τον Φ. Κουβέλη, σημείωναν πως στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην κάλπη επετεύχθη η συνάντηση της αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία.

«Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έχει ένα στρατηγικό δίλλημα αυτή τη στιγμή. Ένα μεγάλο κομμάτι θέλει να μετεξελιχθεί σε δορυφ��ρο της ΝΔ και ενδεχομένως ένα άλλο κομμάτι θέλει να μείνει μέρος της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας», συνέχιζαν.

Χαρακτήριζαν τέλος το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μια καλή στιγμή για να γίνει η συνεργασία με τον Φ. Κουβέλη, τονίζοντας πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να έλθει η συμπόρευση.

Διαβάστε επίσης:

Το Μαξίμου κάνει πανηγυρικό απολογισμό του ταξιδιού του Τσίπρα και… επιτίθεται σε Σαμαρά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top