Συμφωνίες «τύπου Τουρκίας» για το μεταναστευτικό και με άλλες χώρες εξετάζει η Κομισιόν

Σήμερα θα παρουσιάσει ο Αβραμόπουλος τα επόμενα βήματα για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής

Συμφωνίες «τύπου Τουρκίας» για το μεταναστευτικό και με άλλες χώρες εξετάζει η Κομισιόν

​Τη σύναψη συμφωνιών «τύπου ΕΕ–Τουρκίας» με τρίτες χώρες προέλευσης μεταναστών, συζητούν σήμερα οι υπουργοί εσωτερικών στην Μπρατισλάβα κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Την Κομισιόν εκπροσωπεί ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Επίσης, θα συζητηθεί η πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης για ταξίδια στην ΕΕ (ETIAS), η Συνάντηση Κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση των μαζικών μετακινήσεων των προσφύγων και των μεταναστών, και οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, ο αρμόδιος Επίτροπος δήλωσε τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι πλέον πραγματικότητα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι αν μεταξύ μας, ως Ευρωπαίοι, εργαζόμαστε από κοινού σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεννόησης, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σαν και αυτό. Ακούστηκαν φωνές αυτές τις ημέρες, ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη. Όχι, η απόφασή μας αυτή είναι απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη. Και σήμερα, το άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι άλλη μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας. Με την απόφαση που υιοθέτησε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων μας.

Σήμερα όμως, πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά. Πρέπει να ασχοληθούμε με τις τρίτες χώρες στους τομείς των επανεισδοχών και των επιστροφών, ζητήματα που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλης σημασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω ένα πακέτο προτάσεων για τη βελτίωση της κοινής πολιτικής Ασύλου. Θέλω να είμαι σαφής. Όσοι χρειάζονται διεθνή προστασία θα την έχουν, όσοι όμως δεν την δικαιούνται θα πρέπει να επιστρέψουν».

Μπρατισλάβα, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top