Στη τσιμπίδα του «κόφτη» μισθωτοί και συνταξιούχοι με το δεύτερο κείμενο του νέου Μνημονίου!

Μια σειρά ΔΕΚΟ – και η ΔΕΗ – στις υπό πώληση κρατικές εταιρείες

Στη τσιμπίδα του «κόφτη» μισθωτοί και συνταξιούχοι με το δεύτερο κείμενο του νέου Μνημονίου!

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ενεργοποίηση του «κόφτη» αν δεν υλοποιηθούν οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει η Ημερησία για το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU), στο δεύτερο κείμενο του μνημονίου που υπογράφηκε έναν μήνα πριν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπάρχουν αυστηροί όροι περικοπών δαπανών.

Για τον κόφτη περιγράφεται αναλυτικά το πλαίσιο που θα ισχύσει σε περίπτωση που καταγραφεί υπερβολικό έλλειμμα το 2017. Το δεύτερο κείμενο περιέχει και αναλυτική λίστα με την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα, όπως και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται παράλληλα για όλα τα μέτρα που έχει λάβει, όπως επίσης για φορολογικούς- ασφαλιστικούς ελέγχους αλλά και στόχους. Ορίζεται ότι η περικοπή δαπανών (που μπορεί να φτάσει 2017- 2019 στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι «καθαρή», ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι τέτοια ώστε μετά από την απώλ��ια φορολογικών εσόδων ή ασφαλιστικών εισφορών να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι και τα ονομαστικά μέτρα θα είναι υψηλότερα. Για παράδειγμα, για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημοσίου τομέα, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος είναι μόλις 55 ευρώ και τα υπόλοιπα 45 ευρώ υπολογίζεται ότι το Δημόσιο τα χάνει, λόγω πτώσεως των εσόδων από φόρους κλπ λόγω μείωσης των εισοδημάτων. Αντιθέτως, οι περικοπές στις συντάξεις θεωρούνται αποδοτικότερος τρόπος εξοικονόμησης, καθώς για κάθε 100 ευρώ περικοπής, το Δημόσιο εξοικονομεί άμεσα τα 85 ευρώ, ενώ χάνεται μόλις τα 15!

Ορίζονται επίσης προαιρετικές κατηγορίες δαπανών, που δεν ανήκουν στις συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, ΕΚΑΣ) ή στον τομέα των μισθών στο δημόσιο. Για το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια περιλαμβάνεται η ρήτρα ότι η συνολική εξαίρεση να μην υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκ. ευρώ, όταν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το 2015, οι δαπάνες του προσφυγικού άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Η έκθεση ορίζει ποιες ΔΕΚΟ θα μεταβιβαστούν στο νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Στη σελίδα 25 του κειμένου, ορίζεται ότι εκτός από τις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ) τα ΕΛΤΑ και το ΟΑΚΑ που εντάσσονται άμεσα, από Σεπτέμβριο έρχεται η σειρά για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές ΚΤΥΠ και ΕΑΒ, με νόμο που θα ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ψηφίστηκε στη Βουλή η συμφωνία με τα προαπαιτούμενα, η ΔΕΗ αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή από τη λίστα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, ο οποίος υποστήριξε ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση. Επίσης, στις 16 Ιουνίου, ο ESM δημοσιοποίησε την λίστα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην οποία αναφέρεται και η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top