ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ Γκαλμπρέιθ: O Tσίπρας ήταν πίσω από το σχέδιο Β για τη νέα δραχμή-Όλο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Νέο άρθρο-φωτιά του καθηγητή στο Diem 25

​Αμέριστη συμπαράσταση στον Γιάνη Βαρουφάκη εκφράζει δημόσια ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ μετά την "θύελλα" αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του σχετικά με το κρυφό σχέδιο περί νέας δραχμής του πρώην υπουργού Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Με νέο άρθρο του στην ιστοσελίδα του κόμματος Diem25, o κύριος Γκαλμπρέιθ, ο οποίος είναι και ιδρυτικό μέλος της συγκεκριμένης πολιτικής κίνησης, συνεχίζει τις αποκαλύψεις σχετικά με το τελευταίο του βιβλίο και την συνεισφορά του για τη διαμόρφωση του «Σχεδίου X» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θα ενεργοποιείτο αν οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποιούσαν την απειλή τους να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ.

Στο νέο άρθρο, ο Γκαλμπρέιθ όχι μόνο δεν κατηγορεί τον Γιάνη Βαρουφάκη, τουναντίον του βγάζει το καπέλο, εξηγώντας πως εκτέλεσε εξαιρετικά τα καθήκοντα του στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι ο ίδιος είχε εμπλακεί ως εθελοντής και φίλος- με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2015 έως και τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης με ρώτησε αν θα ήθελα να βοηθήσω για μια πολύ "λεπτή" εργασία. Αυτή ήταν η προετοιμασία ενός πρωταρχικού σχεδίου -που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό- για την περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ…Μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων δούλεψα για περίπου έξι εβδομάδες σε αυτό το σχέδιο και στο τέλος κατέθεσα ένα μνημόνιο: το "μνημόνιο Σχέδιο X" στις πρώτες ημέρες του Μαΐου….Στο τέλος της ��μέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συζήτησε τα αποτελέσματα του έργου μας με τον Πρωθυπουργό και αυτός πήρε τις αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή ήταν απόφαση που έπρεπε να πάρει ο Πρωθυπουργό��. Έφυγα από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμικτα συναισθήματα», τονίζει.

Ο καθηγητής καθιστά απόλυτα σαφές ότι η ομάδα που εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η μόνη που κατά τις διαπραγματεύσεις του 2015 εκτέλεσε πλήρως και επιμελώς τα καθήκοντά της υπηρετώντας την ελληνική δημοκρατία προασπίζοντας το Σύνταγμα και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Γκαλμπρέιθ:

Η φιλία με τον Παπανδρέου και οι πρώτες επαφές με τον Τσίπρα

"Οι οικογενειακοί δεσμοί με την Ελλάδα πάνε πίσω μέχρι τη φιλία του πατέρα μου με τον Ανδρέα Παπανδρέου, συνάδελφοι καθηγητές οικονομικών στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 50. Οι οικογενειακοί δεσμοί με την Ελλάδα πάνε πίσω μέχρι τη φιλία του πατέρα μου με τον Ανδρέα Παπανδρέου, συνάδελφοι καθηγητές οικονομικών στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 50. Το 2010 έφτασα στην Αθήνα προς ηθική υποστήριξη στις δύσκολες ώρες για τον Γιώργο Παπανδρέου που τότε μόλις είχε εκλεγεί. Συνάντησα τον Γιάνη Βαρουφάκη το 2011 και τον βοήθησα να κανονίσει την διετή παραμονή του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν από το 2013. Σε αυτό το διάστημα επίσης έκανα τις πρώτες φιλικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα μέλη του κύκλου του. Αυτές οι διασυνδέσεις και η βαθιά μου ανησυχία για το αποτέλεσμα της ελληνικής κρίσης στην Ευρώπη και στον κόσμο τελικά με οδήγησε στο να εμπλακώ -ως εθελοντής και φίλος- με το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές του Φεβρο��αρίου του 2015 έως και τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Ο ρόλος μου στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών

Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την πιο δύσκολη πρόκληση: Να πείσει τους αδιάλλακτους Θεσμούς, τους εχθρικούς υπουργούς Οικονομικών και τους επιφυλακτικούς επικεφαλής των κρατών να τροποποιήσουν το αποτυχημένο οικονομικό πρόγραμμα που είχε επιβληθεί με στόχο από την πρώτη στιγμή όχι να βοηθήσει την ελληνική οικονομία αλλά να σώσει τις Γαλλικές και τις Γερμανικές τράπεζες. Η αποστολή του υπουργείου Οικονομικών ήταν ως εκ τούτου διπλωματική και πολιτική και ο δικός μου ρόλος ήταν, κυρίως, να γράφω και να μιλάω στον διεθ��ή Τύπο προκειμένου να κρατήσω καλά ενημερωμένους τους συμπαθούντες στις Ηνωμένες πολιτείας και όπου αλλού.

Στο βιβλίο μου υπάρχει υλικό 5 χρόνων!

Το βιβλίο μου «Welcome to the Poisoned Chalice» (Καλωσήρθατε στο δηλητηριασμένο δισκοπότηρο) -Εκδόσεις Yale, 2016- αποτελεί μια συλλογή των γραπτών μου, των συνεντεύξεων και των ομιλιών μου στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Τα περισσότερα από αυτά τα κείμενα δημοσιεύτηκαν αυτή την περίοδο. Όλα τα κείμενα μαζί μεταφέρουν τη γεύση του ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες όπως τους έζησα μαζί με την κρίση μου σχετικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Τι μου ζήτησε ο Βαρουφάκης

Όπως γράφω και στο βιβλίο μου τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης με ρώτησε αν θα ήθελα να βοηθήσω για μια πολύ «λεπτή» εργασία. Αυτή ήταν η προετοιμασία ενός πρωταρχικού σχεδίου -που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό- για την περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Όλοι γνωρίζαμε ότι τα γεγονότα θα κλιμακώνονταν προς το τέλος του Ιουνίου. Αυτό που δεν γνωρίζαμε -και δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε- ποια ακριβώς μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση. Ήταν υποχρεωτικό να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων δούλεψα για περίπου έξι εβδομάδες σε αυτό το σχέδιο και στο τέλος κατέθεσα ένα μνημόνιο: το «μνημόνιο Σχέδιο X» στις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Εργαστήκαμε ��θόρυβα εκτός Αθηνών για το σχέδιο Χ

Η δουλειά μας επικεντρώθηκε στην οικονομική και νομική εμπειρία της ομάδας, στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία για τη μετάβαση νομίσματος, σε μερικές περιορισμένες απόρρητες συζητήσεις με έμπιστους εμπειρογνώμονες και στην γνώση μας επί της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής κατάστασης. Ελπίζαμε να παρέχουμε ένα περίγραμμα μέτρων που ενδεχόμενα θα έπρεπε να ληφθούν και λύσεις στα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Είχαμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα αν εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ και επίσης των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν η εργασία μας γινόταν γνωστή. Για αυτούς τους λόγους εργαστήκαμε αθόρυβα, κυρίως εκτός Αθηνών. Το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης έξω -ή ακόμα και στο εσωτερικό- του υπουργείου Οικονομικών δεν συμμετείχε.

Κανείς δεν ήθελε στην πραγματικότητα το Grexit

Τα ζητήματα που σχετίζονται με μια αναγκαστική έξοδο από το ευρώ ήταν τρομακτικά: κυμαίνονταν από την έννομη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δημιουργία και τη διαχείριση μιας νέας Κεντρικής Τράπεζας, τους μηχανισμούς για την παροχή αξιόπιστης ρευστότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα και την πιθανή υποστήριξη για ένα νέο νόμισμα, την μετατροπή των τραπεζικών αποθεματικών και του ιδιωτικού χρέους και στην σημαντικό προγραμματισμό για την διατήρηση των προμηθειών πρώτης ανάγκης, όπως τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Δεν γνωρίζαμε πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η κοινωνία θα αντιδρούσε. Η δουλειά μας ήταν να αξιολογήσουμε αυτές τις εκτιμήσεις στο βαθμό που μπορούσαμε -που ήταν συχνά περιορισμένος. Η αποστολή μας δεν ήταν να κάνουμε συστάσεις και δεν κάναμε καμία, προετοιμάζαμε ένα σενάριο που όλοι μας ελπίζαμε να αποφευχθεί.

Η απόφαση ήταν του Τσίπρα

Στο τέλος της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συζήτησε τα αποτελέσματα του έργου μας με τον Πρωθυπουργό και αυτός πήρε τις αποφάσεις που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή ήταν απόφαση που έπρεπε να πάρει ο Πρωθυπουργός. Έφυγα από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια πλευρά ευχόμουν να υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικ�� λαό, ευχόμουν να υπήρχε μια ισχυρότερη ώθηση από τους φίλους της Ελλάδας και να υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία από τους πιστωτές που ��εν διαφάνηκε ποτέ. Από την άλλη πλευρά ένιωθα ικανοποιημένος για τις υπηρεσίες που προσέφερα για έναν καλό σκοπό και για την εμπιστοσύνη στην κρίση του φίλου μου, υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που διεκπεραίωσε όλες τις ευθύνες του εξαιρετικά".

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης-Τσίπρας σε ρόλο Κράμερ εναντίον Κράμερ: Τα νέα tweets του Γιάνη που βάζουν ΦΩΤΙΑ

Έξω φρενών με τον Γκαλμπρέιθ ο Χουλιαράκη��-«Δεν βρεθήκαμε ούτε σε μια σύσκεψη»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! ΑΥΤΟ είναι το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη για τη Νέα Δραχμή

Παππάς-Κοτζιάς «ΔΙΝΟΥΝ» στεγνά τον Βαρουφάκη: Ήθελε να υπογράψουμε όσα συμφώνησε ο Σαμαράς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top