Το… γλυκό πρόσωπο της Κομισιόν: Πορτογαλία και Ισπανία γλιτώνουν προς το παρόν τα πρόστιμα!

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

Στο προσεχές μέλλον παραπέμπει η Κομισιόν την απόφαση για την διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος σε Ισπανία και Πορτογαλία, μετά από ενδελεχή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο κολέγιο των επιτρόπων, που συνεδρίασε στο Στρασβούργο. Το σύνολο σχεδόν των επιτρόπων, με ελάχιστες εξαιρέσεις υποστήριξαν την εισήγηση του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, πως "οι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν έξυπνα" και πως "δεν είναι τώρα η ώρα" για προτάσεις που περιλαμβάνου�� ακόμα και την επιβολή προστίμων. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί όμως πριν το τέλος του μήνα, αν δεν συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, Θάνος Αθανασίου στις Βρυξέλλες, οι επίτροποι αναμένουν και τη συζήτηση στο προσεχές Eurogroup και Ecofin της ερχόμενης Δευτέρας και Τρίτης στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας ότι σύμφωνα με το "γράμμα", αλλά όχι και με το "πνεύμα" των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης θα έπρεπε να "εντείνει" τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, ενεργοποιώντας σχετικό άρθρο περί μη συμμόρφωσης. Το θέμα απασχολεί παράλληλα και το Euro Working Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του Eurogroup.

Πάντ��ς ο επίτροπος Μοσκοβισί έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας "πως η Κομισιόν δρα με δύο μέτρα και δύο σταθμά στην περίπτωση αυτών των χωρών" για πολιτικούς λόγους, αναρτώντας στο twitter πως "το σύμφωνο έχει έξυπνους και ευέλικτους κανόνες που απαιτούν ευφυή εφαρμογή". Πορτογαλία και Ισπανία έχουν στο θέμα αυτό την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας, αλλά και δειλά την ανοχή της Φινλανδίας, που αν και χώρα του στενού νομισματικού πυρήνα η οποία παραδοσιακά υποστηρίζει απλές προσεγγίσεις στο θέμα των κανόνων, εκτιμά ότι πρέπει να γίνει "έξυπνη εφαρμογή τους" - το τελευταίο θεωρείται παρακαταθήκη του εμβληματικού υπουργού οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην χάραξη της ισορροπημένης φινλανδικής οικονομικής πολιτικής για το ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top