Εύσημα Γιούνκερ στην Ολλανδική προεδρία

«Έχει δείξει πάντα σύνεση και επιμονή»

Εύσημα Γιούνκερ στην Ολλανδική προεδρία

​Εύσημα στην πραγματικά επιτυχημένη εξάμηνη κυλιόμενη Ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απεύθυνε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η ολλανδική Προεδρία έχει δείξει πάντα σύνεση και επιμονή. Αυτή η στάση, έχει κάνει πάντα καλό στην η Ευρώπη. Χάρη στην συναρπαστική μεσολάβηση της ολλανδικής έχουμε επιτύχει μεγάλη πρόοδο. Ενώ στην αρχή του έτους πολλοί αμφέβαλαν αν η Κομισιόν μπορεί να ελέγξει την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα, έχουμε τώρα μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα», τόνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ στους ευρωβουλευτές.

«Για να έχουμε ένα πραγματικό μέτρο της προόδου που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας, πρέπει να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και ξεκίνησε την απαρίθμηση των επιτευγμάτων.

«Όταν ξεκίνησε το νέο έτος, η κρίση των προσφύγων είχε φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν ��α διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνονταν κάθε μέρα. Την ίδια στιγμή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν φρέσκες στο μυαλό μας. Ήμασταν αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας. Αλλά καταλάβαμε ότι η ανοικτή μας κοινωνία θα είναι πάντα ευάλωτη. Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες αργότερα, στις Βρυξέλλες. Αυτές ήταν οι δύσκολες συνθήκες της ολλανδικής Προεδρίας. Αλλά όταν άρχισε να εργάζεται, ήμουν σίγουρος ότι αυτή η μεγάλη χώρα - ένα από τα ιδρυτικά μέλη μας - θα προσφέρει τον καλύτερο εαυτό της σε μια ώρα ανάγκης. Σκέφτομαι την πίστη σας στην ελευθερία και την διαφάνεια, τη προσκόλλησή σας στο κράτος δικαίου, τη δέσμευσή σας στην υπευθυνότητα του ελεύθερου εμπορίου και τη βελτίωση της νομοθεσίας. Αυτά καθώς και ο πραγματισμός σας θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την πορεία της Ένωσής μας στα χρόνια που έρχονται. Και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων προς την ολλανδική Προεδρία για το γεγονός ότι ήταν ενεργός υποστηρικτής της σε ένα από τα στοιχεία αυτής της Επιτροπής: να είναι μεγάλη για τα μεγάλα θέματα, μέτρια και ταπεινή για τα μικρότερα ζητήματα», σημείωσε.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η ολλανδική Προεδρία είχε καθοριστικό ρόλο για τη συμφωνία με την Τουρκία και αποφασιστική συμβολή στο ότι η συμφωνία υλοποιείται κάτι που δημιούργησε επίσης τη βάση για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων λύσεων, κυρίως σε σχέση με τι προτάσεις και την πρόοδο για την ευθυγράμμιση στα συστήματα ασύλου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε το ρόλο της ολλανδικής Προεδρίας στον τομέα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και των ακτών, αλλά και στην πρόοδο όσον αφορά: τη δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τον τομέα της ψηφιακής αγοράς, την εταιρική χρηματοδότηση, και ιδίως των ΜΜΕ, με την απαραίτητη δημιουργία ένωσης των κεφαλαιαγορών.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ ολοκλήρωσε την ομιλία τους με τη φράση: «Θα ήθελα και πάλι να αποτίσω φόρο τιμής στην αποτελεσματικότητα της ολλανδικής Προεδρίας, η οποία δεν με εκπλήσσει, γιατί περίμενα αυτόν τον τρόπο εργασίας. Καταφέραμε να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μεταξύ της Προεδρίας και της Κομισιόν».

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top