ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! ΑΥΤΟ είναι το Σχέδιο Β του Βαρουφάκη για τη Νέα Δραχμή

Τον έδωσε… στεγνά ο κολλητός του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ

​Σεισμό αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις του στενού συνεργάτη και φίλου του Γ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το κρυφό σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών, το οποίο εκπονούσε μυστική ομάδα το καλοκαίρι του 2015 και προέβλεπε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδας, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσια τάξης, μέχρι και επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα που στιγμάτισαν το περσινό εφιαλτικό καλοκαίρι έρχονται στο φως μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και το οποίο αφιερώνει στον Γ. Βαρουφάκη και τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο βιβλίο του Γκαλμπρέιθ περιγράφεται με πάσα λεπτομέρεια πώς από τον Μάρτιο του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ξεκινήσει να καταστρώνει το Σχέδιο Β ή Σχέδιο Χ για τη νέα Ελλάδα της αριστερής διακυβέρνησης.

Η προετοιμασία του σχεδίου γινόταν υπό άκρα μυστικότητα και περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμα και τοποθέτηση των κινητών τηλεφώνων μέσα σε ψυγεία ξενοδοχείων!

Ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος υπήρξε ο βασικός συντονιστής του… «πολεμικού συμβουλίου» του Βαρουφάκη υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που κλήθηκαν να αναπτύξουν το συγκεκριμένο σχέδιο μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν κάποιες ευοίωνες προοπτικές.

cf84ceb6ceb5ceb9cebccf83-ceb3cebaceb1cebbcebccf80cf81ceb5ceb9ceb8.jpg

(Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ)

Σύμφωνα με το Σχέδιο Β ή Χ του Γ. Βαρουφάκη κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης η Τράπεζα της Ελλάδας θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί, είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος όμως θα έπρεπε ν�� τροποποιηθεί το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του σχεδίου για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς θα έπρεπε να επιστρατευθούν.

Κατόπιν, θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νεών χαρτονομισμάτων.

Μάλιστα ο Γκαλμπρέιθ δεν κρύβει στο βιβλίο του την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε, σημειώνοντας πως «πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από εμάς και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου».

Όσον αφορά στο πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη, ο Γκαλμπρέιθ δεν διστάζει να τον… αγιοποιήσει μέσα από το βιβλίο του, περιγράφοντάς τον ως «μια πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συν��βαιναν στην πατρίδα του».

Τέλος, ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που δίνει και για την επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ.

«Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ’ αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο», έγραφε σε e-mail του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σάρα Ράσκιν στις 8 Φεβρουαρίου του 2015.

Στο ίδιο μήνυμα, ο συγγραφέας εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, επικρίνοντάς τον ως «εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top