Σφάζονται για το ΕΚΑΣ, ΝΔ και Μαξίμου: Προκαλείτε με όσα λέτε – Δεν απευθύνεστε σε λωτοφάγους

Βολές ένθεν και ένθεν και στη μέση… οι περικοπές

Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση ξέσπασε με αφορμή τις περικοπές στο ΕΚΑΣ αλλά και την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, όπου τονιζόταν πως οι απώλειες θα αναπληρωθούν από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν.
Ο Γιάννης Βρούτσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και το υπουργείο λέγοντας ότι όσα ισχυρίζονται ξεπερνούν κάθε φαντασία και τονίζει πως «μόνο αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεσ��εί τέτοιους ισχυρισμούς».
Το υπουργείο Εργασίας απάντησε με σημείωμα σε αιχμηρό ύφος τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία και ο Γιάννης Βρούτσης «πιστεύουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους».
Ο κ. Κατρούγκαλος αντεπιτίθεται κατηγορώντας τον κ. Βρούτση ότι «λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται θρασύτατα όταν χαρακτηρίζει “κεραυνό εν αιθρία” τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ» και προσθέτει πως στο mail Χαρδούβελη προαναγγελόταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ «με τον ευφημισμό του "ανασχεδιασμού" του».
«Και το κυριότερο: γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η πρόταση Γιούνκερ του Ιουλίου του 2015, το οποίο στήριξε αναφανδόν και με καμπάνιες, περιλάμβανε την άμεση και οριστική κατάργησή του, χωρίς αναπλήρωση, για όλους» προσθέτει το υπουργείο Εργασίας.
Η δήλωση του Γιάννη Βρούτση:
«Ξεπερνάει κάθε φαντασία η προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία η κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι… μέτρο δίκαιο, αφήνοντας να εννοηθεί έτσι, ότι οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων είναι υψηλές και πρέπει να περικοπούν.
Μόνο αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικαλεστεί τέτοιους φθηνούς ισχυρισμούς, προκαλώντας έτσι την οργή και αγανάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας. Με την ίδια ευκολία, όπου πριν από 1,5 χρόνο μιλούσαν για συντάξεις πείνας, αναγκαιότητα της αύξησης τους και καθιέρωση 13ης σύνταξης, σήμερα απροκάλυπτα και κυνικά καταργούν το ΕΚΑΣ υποστηρίζοντας ότι «επινοήθηκε» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά σήμερα επιχείρησαν στη βουλή να χαρακτηρίσουν την αγανάκτηση των συνταξιούχων για τη μη καταβολή της επικουρικής σύνταξης, ως προϊόν μίσους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!
Κερασάκι στην τούρτα, αποτελεί η σημερινή δήλωση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Σουλτς, ο οποίος σε απάντηση του σε επιστολή Ελλήνων δικηγόρων επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα αυτά τα επέβαλλε η κυβέρνηση και όχι οι θεσμοί».
Το σημείωμα-απάντηση του υπουργείου Εργασίας:
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Γιάννης Βρούτσης πιστεύουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους.
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς τα όσα υποστήριξε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας.
Και λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται θρασύτατα, όταν χαρακτηρίζει «κεραυνό εν αιθρία» τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Γνωρίζει ότι στο περίφημο «mail Χαρδούβελη», το οποίο δεν έγινε καν δεκτό ως βάση συζήτησης, προαναγγελλόταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ με τον ευφημισμό του «ανασχεδιασμού» του. Και το κυριότερο: γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η πρόταση Γιούνκερ του Ιουλίου του 2015, το οποίο στήριξε αναφανδόν και με καμπάνιες, περιλάμβανε την άμεση και οριστική κατάργησή του, χωρίς αναπλήρωση, για όλους.
Και, φυσικά, θυμάται ότι μαζί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 το νόμο 4336/2015, που ρητά προέβλεψε ως μνημονιακή υποχρέωση την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φαίνεται ότι ο πολιτικός καιροσκοπισμός εκείνων που βύθισαν τη χώρα στα χρέη και την ύφεση, δεν έχει όρια.
Οι Έλληνες πολίτες όμως θυμούνται ποιοι νομοθέτησαν δώδεκα διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις. Ποιοι στήριξαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και την εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων. Ποιοι δεσμεύτηκαν για μέτρα ύψους 7,7 δισ. για τη διετία 2015-2016.
Ευθαρσώς, άλλωστε, ο κύριος Βρούτσης είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ότι όποιος και να ήταν Υπουργός Εργασίας μία κύρια σύνταξη θα ήταν χαμένη.
Αυτή η κυβέρνηση, αντιθέτως, κατάφερε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση:
· Να προστατεύσει απολύτως τις κύριες συντάξεις.
· Να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να προστατέψει τη μέγιστη πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων.
· Να εμποδίσει την άμεση κατάργηση και να πετ��χει τη σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ σταδιακά και σε βάθος τριετίας.
· Να εξασφαλίσει την εθνική σύνταξη για όλους, ώστε να επωφεληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τον επανυπολογισμό ως το 2018 και να αποκατασταθούν οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ δικαιούχων και μη.
· Να κατανείμει τη δημοσιονομική προσαρμογή σε βάθος τετραετίας, αντί διετίας, και να εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
· Και, φυσικά, να θεσπίσει ένα σύστημα ισονομίας, ίσων κανόνων για όλους, με ��οινωνική δικαιοσύνη.
Ας σταματήσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία τον εμπαιγμό των Ελλήνων συνταξιούχων».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top