Ρούτε: «Μιλούσα με τον Τσίπρα ακόμη και δυο φορές τη μέρα»

Αναγνώρισε τη συμβολή της Αθήνας στην επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

​Για τη στενή συνεργασία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης, μίλησε στα Νέα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

«Δούλεψα πολύ στενά με τον Έλληνα πρωθυπουργό για αρκετές εβδομάδες. Μιλούσα τηλεφωνικώς με τον Αλέξη τουλάχιστον μία, ακόμη και δύο φορές κάθε μέρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να συμβάλει και πώς θα έδεναν οι ελληνοτουρκικές συμβάσεις με την επικείμενη συμφωνία με την Τουρκία», είπε ο κ. Ρούτε.

Αναγνώρισε επίσης την καταλυτική συμβολή της Αθήνας στη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, τονίζοντας πως «οι σχετικές διεργασίες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Χάγης».

«Η συμβολή της Αθήνας είναι σημαντική και για την εφαρμογή της συμφωνίας, όμως περιμένω περισσότερα από την Ελλάδα», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ρούτε τόνισε πως υπάρχουν ακόμα έντονες ανησυχίες, απέφυγε όμως να πει την προσωπική του άποψη, τονίζοντας πως οι θεσμοί είναι οι καταλληλότεροι για να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου στην Ολλανδία, ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως το μέλλον της ΕΕ και το Brexit θα είναι από τα κύρια θέματα στην ατζ��ντα της συνάντησης των δύο ανδρών, όπως επίσης το προσφυγικό και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσω με τον Έλληνα Πρόεδρο μία σειρά θεμάτων στα οποία εμπλέκεται, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται σε απόσταση από την καθημερινή λήψη αποφάσεων», είπε.

Ο κ. Ρούτε θα μεταφέρει επίσης στον κ. Παυλόπουλο την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς επίσης και την άποψή του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βασικές αρχές της.

«Θα συζητήσιμε επίσης την προσφυγική κρίση με τον Έλληνα Πρόεδρο. Θα μας απασχολήσουν οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκ��ικοί για το πώς θα εξελιχθεί. Η προσφυγική κρίση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top