Αλέξης Τσίπρας:Δεν πουλήσαμε το λιμάνι του Πειραιά. Το παραχωρήσαμε-Τα δύσκολα είναι πίσω μας

«Θεωρούμε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία»

Αλέξης Τσίπρας:Δεν πουλήσαμε το λιμάνι του Πειραιά. Το παραχωρήσαμε-Τα δύσκολα είναι πίσω μας
«Τα δύσκολα είναι πίσω μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην «δύσκολη οικονομική κρίση», σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην χώρα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση και ότι για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους. Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο 2016 και υποστήριξε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις «για επενδυτική εμπιστοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην COSCO μιλώντας για «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. Το λιμάνι του Πειραιά αναβαθμίζεται σε έναν παγκόσμιο, σε έναν διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή να είναι η αρχή μιας στρατηγικής και πολυεπίπεδης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.
Θεωρούμε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία. Και δεν βλέπουμε τις σχέσεις μας μέσα από το πρίσμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως βλέπουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τη συμμετοχή άλλων εταιριών, ιδιωτικών εταιριών σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ακριβώς διότι εμείς έχουμε μια λογική όχι να πουλήσουμε κρατικές υποδομές, αλλά να αξιοποιήσουμε κρατικές υποδομές. Και η Κίνα είναι μια χώρα που έχει μια αντίληψη συνεργασίας αμοιβαίας ωφελείας ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Γι’ αυτό και το λιμάνι του Πειραιά το παραχωρήσαμε, δεν το πουλήσαμε. Και ο στόχος της κινεζικής COSCO αλλά και της Κίνας, είναι, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, να αναπτυχθεί μια πολυεπίπεδη συνεργασία αμοιβαία επωφελής».
Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, καθώς επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος» κάτι που είναι σημαντικό καθώς η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη.
Σημείωσε ακόμη ότι «επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και η περαιτέρω συνεργασία εξαγωγές στον τομέα της Ναυτιλίας.
Η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων και ότι είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία». Σημείωσε ότι «η χώρα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top