Γιούνκερ σε Φίτσο: Ακόμη και αν δεν ήμαστε φίλοι, θα έπρεπε να δουλέψουμε μαζί

Τι απάντησε στα δημοσιεύματα που τους φέρνουν σε διαμάχη με διαμετρικά αντίθετες θέσεις - Τι μεταδίδει από τη Μπρατισλάβα ο ανταποκριτής του STAR

Γιούνκερ σε Φίτσο: Ακόμη και αν δεν ήμαστε φίλοι, θα έπρεπε να δουλέψουμε μαζί

​«Ακόμα και αν δεν ήμασταν φίλοι θα έπρεπε να δουλέψουμε μαζί».

Με αυτή τη φράση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχείρησε να υποβαθμίσει τα δημοσιεύματα που χθες κυριάρχησαν τον κοινοτικό Τύπο και έφεραν τον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο να βρίσκονται σε διαμάχη με διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Στην Μπρατισλάβα τις τελευταίες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεδρίας κυκλοφόρησαν έντονα πληροφορίες που έφεραν τον Ρόμπερτ Φίτσο να αναζητεί τρόπους για να αποκλείσει την πρόσβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην άτυπη Σύνοδο της 16ής Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, η κόντρα και οι πληροφορίες αυτές είχαν πραγματική βάση και ήταν σε γνώση της Κομισιόν από μέρες. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Φίτσο παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα ότι ο ίδιος και άλλοι ηγέτες προσέγγισαν την Άνγκελα Μέρκελ και ζήτησαν την συγκατάθεσή της για τη διεξαγωγή της άτυπης συνάντησης, χωρίς να ξεκινήσουν από την Κομισιόν και τους θεσμούς.

Επί της ουσίας της άτυπης Συνόδου, ο Φίτσο ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα της δεν έχει καμία σχέση με την ενεργοποίηση ή όχι του άρθρου 50 από τους Βρετανούς.

Αποκάλυψε, δε, ότι η ιδ��α για την συνάντηση εγκρίθηκε «τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος». «Η ιδέα είναι να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερο έδαφος και με κάποια απόσταση από το Brexit για το ευρωπαϊκό project» είπε στον Τύπο.
«Εάν η Βρετανία επιθυμεί να συμμετάσχει στην ενιαία αγορά θα πρέπει να αποδεχθεί και τις τέσσερις ελευθερίες» επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής. Λίγα λεπτά αργότερα ο Γιούνκερ ξεκαθάριζε, εξάλλου, ότι η Βρετανία ποτέ δεν πρόκειται να πάρει εξαίρεση από την ελευθερία μετακίνησης, αν θέλει να συμμετέχει στην κοινή αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαίρεση από την κοινή αγορά ήταν ο βασικός λόγος που οι Βρετανοί ψήφισαν «έξοδο».
Μπρατισλάβα, του Θάνου Αθανασίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top