Φίτσο: «Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για την άτυπη σύνοδο των 27 στη 1 Σεπτεμβρίου»

«Θα ενισχυθεί η συνεργασία της χώρας μου με τις χώρες του Βίζενγκραντ στο μεταναστευτικό»

Φίτσο: «Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για την άτυπη σύνοδο των 27 στη 1 Σεπτεμβρίου»

​Την άποψη ότι η άτυπη συνάντηση των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου δεν αποτελεί υπαναχώρηση από το κοινοτικό κεκτημένο και δεν υποκρύπτει ατζέντα επιστροφής εξουσιών στα κράτη μέλη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας και προεδρεύων από σήμερα του Συμβουλίου Ρομπερτ Φιτσο.

«Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Μην ψάχνετε να τη βρείτε», τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η προεδρία συνεργάστηκε με την Επιτροπή εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για την προετοιμασία της και αυτό θα πρέπει να συμβεί και τους επόμενους δύο μήνες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι σύνοδοι κορυφής από το 1979 και ως το 2003 γίνονταν στις πρωτεύουσες, ως απόρροια της συνθήκης της Νίκαιας. Διεξάγονται έκτοτε στις Βρυξέλλες, όμως οι ηγέτες σπάνια έχουν το χρόνο να συζητήσουν σε βάθος καθώς ακολουθούν σφιχτά καθορισμένη ατζέντα.

Και οι δύο απέρριψαν σενάρια που έφεραν την προεδρία να μην επιθυμεί την παρουσία του Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι άφορα στο μεταναστευτικό επανέλαβε ότι η Σλοβακία φιλοδοξεί να είναι ένας «τίμιος μεσολαβητής». Εξήρε τη σημασία της αποκατάστασης τη ζώνης Σένγκεν και της υιοθέτησης τη�� κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, άλλα ζήτησε περισσότερη ευελιξία έτσι ώστε να εισακουστούν και να εφαρμοστούν οι ιδιαίτερες προτάσεις των κρατών μελών. Παρομοίως παραδέχθηκε ότι η συνεργασία της χώρας του έστω και ως προεδρία με τις άλλες τρεις χώρες του Βίζεγκραντ θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι εκτός από τα σημεία διαφωνίας υπάρχουν και πολλά σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των θεσμών και της προεδρίας και αναφέρθηκε και αυτός στο χάρτη πορείας για την αποκατάσταση του Σένγκεν και την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

Μπρατισλάβα, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top