Ο Χουλιαράκης «αθωώνει» Καραμανλή και Παυλόπουλο για τη διετία 2007-2009

«Είχε να πληρώσει πολλά παλιότερα δάνεια η τότε κυβέρνηση»

​Στην «αθώωση» τόσο της δεύτερη περιόδου της κυβέρνησης Καραμανλή 2007 – 2009 όσο και του Προκόπη Προβόπουλου για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί ότι επί υπουργίας του υπήρξε τσουνάμι προσλήψεων στο Δημόσιο, προχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γ. Χουλιαράκης στη Βουλή.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δ. Κρεμαστινού για τα αίτια και τις ευθύνες της εξάχρονης κρίσης που βιώνει η χώρα, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε:

«Τα νούμερα είναι δημόσια. Η ύφεση της περιόδου 2010 - 2015 είναι η δραματική αύξηση των δημοσίων μεγεθών και του ισοζυγίου πληρωμών. Και βασικά είναι ο υπερβολικός δανεισμός από το 2000 και μετά. Η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους το 2009 ήταν ίδια με το γερμανικό χρέος. Οδήγησε σε υπέρ δανεισμό για μια δεκαετία. Στο δημόσιο τομέα οδήγησε σε αύξηση των ελλειμμάτων. Το ίδιο συνέβη στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, αλλά εκεί η φούσκα πήγε στον ιδιώτη. Ενώ εδώ ήταν ο δημόσιος δανεισμός. Υπήρχαν λοιπόν πολιτικές ευθύνες από το 2007 περισσότερο μέχρι το 2009. Υπαρχει θέμα αναξιοπιστίας της οικονομίας που δημιουργεί ελλείμματα. Ακόμη και όταν πάει καλά η οικονομία παράγονται ελλείμματα βρέξει χιονίσει. Από το 2010 έχουμε ευθύνη κι εμείς και η Ευρώπη για τα οικονομικά μας μεγέθη».

Τότε ο κ. Κρεμαστινός το�� ζήτησε να απαντήσει πιο αναλυτικά για τις ευθύνες αυτής της διετίας και αν συνέβαλαν στην επιδείνωση της οικονομίας οι προσλήψεις που έγιναν τότε.

Η απάντηση του κ. Χουλιαράκη προκάλεσε την έκπληξη των βουλευτών, καθώς όπως είπε, ο ίδιος δεν θεωρεί τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τότε υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο υπεύθυνο για τους χιλιάδες διορισμούς που έγιναν τότε. Και αυτό γιατί όπως είπε τους διορισμούς τους κάνει και τους εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών και όχι το Εσωτερικών.

Ο κ. Κρεμαστινός όμως επέμεινε, ρωτώντας αν υπήρξαν πολιτικές ευθύνες για τη διετία 2007 – 2009, περιμένοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα επέρριπτε ευθύνες στη διακυβέρνηση Καραμανλή, όμως εκείνος τον εξέπληξε για μια ακόμα φορά.

Ο Γ. Χουλιαράκης, αντίθετα από τις προσδοκίες του κ. Κρεμαστινού τόνισε πως η διετία 2007 – 2009 ήταν κρίσιμη γιατί τότε άρχισε η παγκόσμια οικονομική κρίση που μείωσε τη ρευστότητα χρήματος. Πρόσθεσε μάλιστα πως σε ελληνικό επίπεδο η κρίση αυτή πολλαπλασιάστηκε από τους τόκους και τα δάνεια που έπρεπε να πληρώσει η τότε κυβέρνηση.

Τότε ήταν που παρενέβη ο προεδρεύων, Ν. Κακλαμάνης, ζητώντας από τον υπουργό να του πει για ποιας περιόδου τα δάνεια μιλάει.

«Της προηγούμενης περιόδου», απάντησε εκείνος και όταν ο κ. Κακλαμάνης επέμεινε , ο κ. Χουλιαράκης του είπε ότι μιλά για δάνεια της προηγούμενης 20ετίας, 10ετίας και 5ετίας.

Ο Ν. Κακλαμάνης χαμογέλασε τότε πονηρά, αφού με τη δήλωσή του ο Γ. Χο��λιαράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή τη διετία 2007 – 2009 έπρεπε να πληρώσει τόκους και δάνεια που είχαν συνάψει οι παλιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top