Στην κυβέρνηση έπαψαν να κάνουν τους ΚΙΝΕΖΟΥΣ-Τα παίρνουν όλα πίσω για την Cosco μετά το ΦΙΑΣΚΟ

Λίγες μέρες πριν το ταξίδι του Τσίπρα στην Κίνα

Στην κυβέρνηση έπαψαν να κάνουν τους ΚΙΝΕΖΟΥΣ-Τα παίρνουν όλα πίσω για την Cosco μετά το ΦΙΑΣΚΟ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στη σύμβαση του ΟΛΠ με την COSCO κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας μετά τον "πόλεμο" που ξέσπασε με την επιστολή της κινεζικής εταιρείας, η οποία διαμαρτύρονταν εντονότατα για το γεγονός ότι... άλλα συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση και άλλα έφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός.

Μετά από ανταλλαγή "πυρών" μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και…. δικαιολογίες του κυρίου Δρίτσα με «Δράκους» και ελληνικές ταινίες, τελικά η κυβέρνηση τα πήρε όλα πίσω και έτσι ο αρμόδιος υπουργός προχώρησε σε αλλαγές, ώστε να μην δυσαρεστηθούν οι Κινέζοι λίγες μέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με τον κ.Δρίτσα, με τις αλλαγές που έγιναν καλύπτονται οι απαιτήσεις της κινεζικής εταιρείας, όπως θεωρούσε πως προβλέπονται στην αρχική σύμβαση παραχώρησης.

Μεταξύ αυτών προβλέπεται ταχεία έγκριση των μελετών για τις επενδύσεις στο λιμάνι (αν μια μελέτη δεν έχει εγκριθεί από τις αρχές εντός 90 ημερών θα θεωρείται εγκεκριμένη), ενώ παρέχεται ευελιξία στον ΟΛΠ, ώστε να προκηρύσσει διαγωνισμούς ως ιδιωτική εταιρε��α. Επαναφέρονται επίσης, οι προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης για τα εργασιακά και την εν γένει αναδιοργάνωση- λειτουργία του ΟΛΠ.

«Η φασαρία που έγινε μετά την επιστολή δεν έχει καμία βάση», υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο κ.Δρίτσας την Πέμπτη, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.

«Θέλω να πιστεύω ότι η πλευρά του παραχωρησιούχου είχε δεχτεί"υπερβολικές" νομικές συμβουλές. Δεν έπρεπε να δημιουργηθεί το ζήτημα, αλλά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το "σήκωσε" η αντιπολίτευση, παρότι μπορούσε να δει τα κείμενα και να αντιληφθεί τι συμβαίνει.Δεν είναι ζητήματα που θα φέρουν σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση και τον παραχωρησιούχο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δρίτσας.

Νωρίτερα, η συνεδρίαση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι αλλαγές δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνιών και ανατροπή δεδομένων, υποστήριξε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έγιναν κινήσεις στα «μουλωχτά» και πως οι αλλαγές διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ που έχει την επικοινωνία με τους επενδυτές.

«Η επιστολή της Cosco σας εκθέτει» επέμεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος υποστήριξε πως δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Πρόσθεσε πως αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της Cosco, όπως περιγράφονται στην επιστολή της, τότε δεν θα πρόκειται για απλές νομοτεχνικές βελτιώσεις

Καλύπτει τον Δρίτσα το Μαξίμου – Τα σενάρια για ανασχηματισμό

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα στο star.gr, δείχνει να καλύπτει τον Θοδωρή Δρίτσα.

Η κυβέρνηση παίρνει πάνω της το θέμα των αλλαγών, υπογραμμίζοντας σε αυστηρό τόνο ότι αυτές αφορούν καθαρά στις νομοτεχνικές βελτιώσεις και όχι στην ουσία των όρων της σύμβασης.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως η επιστολή της Cosco κινήθηκε σε λάθος γραμμή, αφού συνομιλητές της είναι το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση και όχι η Βουλή.
Όσον αφορά, πάντως, στα σενάρια ανασχηματισμού που φέρουν τον υπουργό Ναυτιλίας να μένει εκτός κυβέρνησης εξαιτίας του αλαλούμ και την εμπλοκή με την Cosco, για το Μαξίμου -σύμφωνα με τις πληροφορίες του star.gr- δεν φαίνεται να υφίσταται θέμα επί του παρόντος.
Όμως, ως γνωστόν οι ανασχηματισμοί και οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται.

Γεροβασίλη: Ανύπαρκτο το ζήτημα με την Cosco

Τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου στον κ. Δρίτσα επιβεβαίωσε και η Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Ναυτιλίας, κάνοντας λόγο για «ανύπαρκτο ζήτημα» και στέλνοντας το μήνυμα ότι «η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά».

Δείτε ακόμη:

Γεροβασίλη: Ανύπαρκτο το ζήτημα με την Cosco - Η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά

Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν Δρίτσα για την Cosco: Οι διορθώσεις έγιναν προς το συμφέρον των πολιτών

Τρέχει για ΟΛΠ η κυβέρνηση: Εσπευσμένη κατάθεση βελτιώσεων μετά την επιστολή της COSCO

Με… «Δράκο» απαντά στους Κινέζους ο Δρίτσας! Συνέστησε ψυχραιμία και δεν απέκλεισε αλλαγές!

ΒΟΜΒΑ από την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά-Άλλα συμφωνήσαμε και άλλα κάνετε-ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top