Σλοβακία πριν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ: Αντιπαραγωγικό το πάγωμα κεφαλαίων της Τουρκίας

Εκτιμά ότι δεν βοηθάει στην προσέγγιση με την Άγκυρα και τη βελτίωση της ίδιας της Τουρκίας - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

​Η επερχόμενη Σλοβακική Προεδρία, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Σλοβακικής κυβέρνησης σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θεωρεί το πάγωμα συγκεκριμένων ενταξιακών κεφαλαίων «αντιπαραγωγικό».

Την άποψη αυτή εξέφρασε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

O υπουργός μιλώντας σε προσκεκλημένους δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, επ’ ευκαιρία της ανάληψης της Σλοβακικής κυλιόμενης εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκιάς, δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα κεφαλαίων, αν και συμβαίνει «για γνωστούς -όπως είπε- λόγους», δεν βοηθάει στην προσέγγιση με την Άγκυρα και τη βελτίωση της ίδιας της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς, επέμεινε σε αυτή τη θέση, την οποία χαρακτήρισε «γνωστή και πάγια θέση της Σλοβακικής κυβέρνησης».

Είπε μάλιστα ότι η θέση αυτή δεν αναιρεί τη σπουδαιότητα των λόγων οι οποίοι οδήγησαν στο μπλοκάρι��μα των κεφαλαίων, αλλά «η Σλοβακία συνεχίζει να πιστεύει ότι όταν είναι να ανοίγουν κεφάλαια, πρέπει να ανοίγουν στην βάση των τεχνικών προϋποθέσεων και μόνο». Επιφυλάχθηκε δε να απαντήσει στην επιφύλαξη ότι το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων είναι μεταξύ άλλων και πρακτικό τεχνικό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το πάγωμα κεφαλαίων.

Ο υπουργός εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ, νωρίτερα είχε αποδομήσει όλες τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, σε σχέση με το μεταναστευτικό και το σύστημα ασύλου, κα��ιστώντας σαφές ότι η Σλοβακία δε συμφωνεί με καμία από τις σημερινές αποφάσεις. Παρόμοια τοποθέτηση έκανε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top