Βρυξέλλες: Άνοιξε το ενταξιακό κεφάλαιο «33» για την Τουρκία

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ

​��νοιξε σήμερα στις Βρυξέλλες το ενταξιακό κεφάλαιο "33" για την Τουρκία, μετά την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής ενταξιακής διάσκεψης, υπό την προεδρία του Μπέρτ Κοέντερς, υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ολλανδίας.

Την τουρκική πλευρά εκπροσώπησαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ , εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, και οικονομικών, Νατσί Αγμπάλ, ενώ την Κομισιόν εκπροσώπησε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

O Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών και τον Επίτροπο που, όπως είπε «στέκεται δίπλα μας» και για «την υποστήριξη που έχουν δείξει στη χώρα μου στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας».

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι καλό να βλέπουμε φίλους στο πλευρό μας, την καταδίκη της τρομοκρατίας από τα μέλη της ΕΕ και η απεικόνιση της αλληλεγγύης με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μου, για την ΕΕ και για τον κόσμο», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

«Στις 15 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήσαμε την 12η διακυβερνητική διάσκεψη για την ένταξη στην ΕΕ. Σε αυτή τη συνέδρια, αποφασίσαμε να ανοίξει το κεφάλαιο 33 . Μετά το άνοιγμα του κεφαλαίου για τη νομισματική πολιτική- το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου είναι ένας δείκτης των θετικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ. Με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, 33 κεφάλαια είναι ανοικτά σήμερα και ένα από αυτά έχει κλείσει προσωρινά. Αυτό το κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει τους κανόνες του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών κανόνων δείχνει τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για την ένταξη στην ΕΕ", επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την ολλανδική Προεδρία, το Συμβούλιο και την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη «που βοήθησαν».

Επεσήμανε δε πως ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η πλήρης ένταξη και πως η ιδιότητα του μέλους είναι πολύτιμη για την Τουρκία:

«Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας, ανοίγοντας τις δύο αυτά κεφάλαια πρόσφατα, φαίνεται το τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ είναι πολύτιμη για την Τουρκία και για την Ευρώπη. Η πρόσφατη περίοδο της συνεργασίας μας στην κρίση της μετανάστευσης και η επιτυχία μας στην εφαρμογή δείχνει την ικανότητα να εργαζόμαστε μαζί. Σήμερα υμνούμε τη συνεργασία μας στον τομέα της μετανάστευσης και αυτό θα πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης για τις άλλες χώρες. Η διαπραγμάτευση για την Τουρκία θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την πλήρη ένταξη της. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια».

Στη συνέχεια συνέδεσε την τρομοκρατία, την ισλαμοφοβία τον αντισημιτισμό και τα αντί - τουρκικά αισθήματα των Ευρωπαίων, με την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, ζητώντας να βρεθούν λύσεις για το μέλλον της Ευρώπης και να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να ανατρέπουν αυτή την τάση:

«Οι δοκιμασίες γίνονται όλο και πιο δύσκολο κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλές κρίσεις που ζούμε την τελευταία δεκαετία και δεν έχουν τελειώσει. Αυτό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Η ΕΕ θα πρέπει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα για την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων. Υπάρχουν, επίσης, ακροδεξιά κινήματα, ισλαμοφοβία, αντισημιτισμός και το ρατσισμός. Αυτές είναι οι κύριες απειλές εναντίον του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η ακροδεξιά φαίνεται να εκφράζει αντι-τουρκικά συναισθήματα. Αυτά είναι όλα τα προϊόντα της ίδιας νοοτροπίας. Το κύρια πολιτικό ρεύμα θα πρέπει να αυξήσει τη δύναμή του και να μην αποδυναμωθεί στο πρόσωπο των εξτρεμιστικών κινημάτων. Τα κύρια ακραία κόμματα που αναπτύσσουν διάλογο εναντίο�� της Τουρκίας πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να σταματήσει αυτή την τάση. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χωρίς την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα δεν μπορεί να δώσει ελπίδα στους πολίτες της και στις χώρες γύρω από αυτό. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ΕΕ να λάβει ορισμένες μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να επανεξετάσουμε μαζί το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχή με ένα νέο όραμα. Σε μία τέτοια αρχή θα πρέπει να περιληφθεί και η Τουρκία και η Τουρκία και η ΕΕ έχουν επιπλέον τη δυνατότητες. Το πραγματικό δυναμικό των σχέσεών μας μπορεί να είναι δυνατό μόνο με ανοιχτή την προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Και από αυτή την άποψη θα πρέπει να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία με το άνοιγμα και ��ο κλείσιμο όλων των κεφαλαίων του. Όποια και αν είναι η εικόνα της Ευρώπης θα είναι μετά την Brexit, η τουρκική θέση πρόκειται να είναι ισχυρότερη και κάθε εικόνα που δεν θα περιλαμβάνει και την Τουρκία θα είναι μία αδύναμη εικόνα. Η Τουρκία θέλει να είναι ένα μέρος της Ευρώπης. Η Τουρκία θέλει να είναι ένα μέρος της Ευρώπης και θα είναι μια ισχυρή δύναμη στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top