ΒΟΜΒΑ από την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά-Άλλα συμφωνήσαμε και άλλα κάνετε-ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στον "άερα" και το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο λόγω της εμπλοκής - Πρώτη ανάρτηση 20.14

Επιστολή διαμρτυρίας στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής απέστειλε η COSCO. Στην επιστολή η κινέζικη εταιρεία διαμαρτύρεται εντονότατα για το γεγονός ότι άλλα συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση και άλλα έφερε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας.
Η εμπλοκή αυτή μάλιστα δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει της αναχώρησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή 2 Ιουλίου για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
Στην επιστολή η COSCO αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για ακόμη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, η οποία όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση συνιστά πλήρη ανατροπή των μεταξύ μας συμφωνηθέντων».
Όπως προσθέτει, το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου της νέας Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε., που κατατέθηκε χθες 28/6/2016, προς ψήφιση στη Βουλή, «αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο από το αντίστοιχο σχέδιο κυρωτικού νόμου που έχει προσαρτηθεί ως Παράρτημα 13 και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεταξύ μας Σύμβασης για την Πώληση των Μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ»!
Το σημαντικότερο όμως κατά την εταιρεία είναι «πως το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας μας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ».
Tι υποστηρίζει η COSCO
Η ετα��ρεία υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση:
-Προχώρησε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.
-Διέγραψε την υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. «Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών» αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμε��ο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες».
-Αφαίρεσε το δικαίωμα να λαμβάνονται υπ’ όψη από την εταιρεία, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών της πολιτικών η αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και η ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά.
-Διέγραψε τη ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
-Κατέστησε ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο.
- Αφαίρεσε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσθηκε μονομερώς η συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα.
-Υποβαθμίσθηκε η ισχύς της Σύμβασης Παραχώρησης έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφ��ράς περί της υπεροχής της.
Η COSCO ζητά ακόμα την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα, «με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο» και παρακαλεί να διαβιβαστεί (ως κατεπείγουσα) η επιστολή στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Επικρατείας κο Αλέκο Φλαμπουράρη, καθώς και στα μέλη των αρμοδίων, για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, Επιτροπών, «ώστε να λάβουν πλήρη γνώση της παραβίασης των βασικών όρων της συμφωνίας μας. Παράλληλα, από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε ειδικά τα μέλη των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής για την σοβαρότητα του ζητήματος».
Η επιστολή καταλήγει:
«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Όντας σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου σας ζητάμε να τηρήσετε απαρέγκλιτα τα όσα μεταξύ μας έχουμε συμφωνήσει».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top